Magistrații cer schimbarea procedurii de citare

curtea de apel targu muresPreşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, Florin Dima, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia a sesizat Ministerul Justiţiei asupra unei disfuncţionalităţi a aplicaţiei ECRIS şi că a sugerat schimbarea procedurii de citare a deţinuţilor din penitenciare şi găsirea unei soluţii unitare la nivel naţional. ‘În privinţa noilor coduri, problemele sesizate sunt de ordin organizatoric şi ţin de aplicaţia ECRIS. Cu alte cuvinte, cei de la Penitenciar ne spuneau că atâta timp cât citaţiile vin în plic închis şi sunt adresate unor persoane, ei au un regulament care nu le permite să deschidă corespondenţa privată, dar, în acelaşi timp, penitenciarul are obligaţia să asigure participarea celor citaţi la instanţa de judecată. Practic ei neputând interveni în corespondenţa celor pe care îi au în custodie, nu puteau cunoaşte exact data, locul în care trebuiau prezentate persoanele respective. S-au identificat soluţii, însă am semnalat Ministerului Justiţiei, care gestionează aplicaţia ECRIS şi am încercat să găsim o soluţie unitară la nivelul tuturor instanţelor’, a susţinut Florin Dima.

Judecătorul a arătat că printre soluţiile sugerate Ministerului Justiţiei se numără fie trimiterea de citaţii şi la penitenciare, care din punct de vedere tehnic nu e cea mai viabilă, fie trimiterea citaţiilor direct penitenciarelor, care să le înainteze apoi deţinuţilor. ‘Oricum procedura spune că citarea trebuie să se facă prin penitenciar, administraţia acestuia e obligată să asigure înmânarea citaţiilor deţinutului şi nu trebuie să ajungă direct. O altă soluţie ar fi ca citaţia să ajungă la penitenciar, care apoi, după ce constată că un anumit deţinut este citat, să i-o înmâneze. Soluţii ar fi mai multe, dar important este să se găsească o cale comună, aplicabilă tuturor instanţelor’, a spus Dima, care a precizat că la nivel naţional problema a fost semnalată de Penitenciarul Târgu Mureş şi Centrul de Educare Târgu Ocna.

Preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş a subliniat că nu au fost semnalate cazuri în care deţinuţii să nu fie prezentaţi la termenele de judecată, dar că penitenciarele şi-au luat o măsură de siguranţă semnalând problema.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.