Judecătorii mureșeni nemulțumiți de activitatea CSM

curtea de apel targu muresJudecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş şi-au exprimat nemulţumirea, vineri, în prezenţa reprezentantului lor în Consiliul Superior al Magistraturii, Alexandru Şerban, cu privire la faptul că din cauza disputelor din interiorul CSM intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă (CPC) nu a fost suficient de bine pregătită.

‘S-au discutat aspecte legate de punerea în aplicare a Cod de Procedură Civilă, s-a discutat ce trebuie să se facă în perspectiva intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, să se înveţe din greşelile aplicării noului CPC – fiindcă au fost multe (…) Discutam de intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă. În mod normal ar trebui să existe un dialog permanent între instanţe, CSM şi Ministerul Justiţiei pentru a asigura punerea în aplicare a Codului (de Procedură Civilă, n.r.). Din păcate pregătirea a fost destul de greoaie şi foarte târziu făcută. Legea de degrevare a instanţelor a fost publicată în Monitorul Oficial cu trei zile înainte de data intrării în vigoare, ceea ce e foarte, foarte târziu. Nu am avut acces la acest text decât a doua zi (…) Şi nu-i normal ca cu două zile înainte de intrarea în vigoare a unui cod să ştii că există o lege pe care nu ai citit-o şi care modifică dispoziţiile Codului de Procedură’, a declarat Florin Dima, preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă.

Acesta a spus că Alexandru Şerban, membru CSM şi reprezentant al Curţilor de Apel, a participat vineri la şedinţa de bilanţ a activităţii Curţii de Apel Târgu Mureş pentru anul 2012, ocazie cu care magistraţii i-au solicitat elaborarea unui calendar, împreună cu Ministerul Justiţiei, pentru intrarea în vigoare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, programată pentru luna februarie 2014.

‘I-am expus această nemulţumire domnului Şerban şi chiar i-am cerut ca împreună cu Ministerul Justiţiei să facă un calendar în care să apară toate problemele ce presupun intrarea în vigoare a ceea ce presupune intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă şi care sunt soluţiile, pentru că dacă iar ajungem în aceeaşi situaţie rămâne ca şi intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală sau Codul Penal în 2014, să fie amânată undeva în vară-toamnă’, a subliniat preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş.

În cadrul şedinţei de bilanţ a Curţii de Apel Târgu Mureş au fost abordate şi frecventele probleme generate de revocări de membri în cadrul CSM, judecătorii dorind să ştie când vor fi puse în aplicare hotărârile Adunărilor Generale ale judecătorilor.

‘Am înţeles că săptămâna viitoare va fi din nou discutată în plenul CSM, noi aşteptăm ca această instituţie să pună în aplicare hotărârile adunărilor generale, atât pentru curţile de apel, cât şi pentru judecătorii. Nu s-au luat încă în discuţie, sunt amânări, probabil ţine de cvorum’, a precizat Dima, care a subliniat că în mod normal, în 15 zile de la pronunţare, trebuia să se ia act de hotărârile respective.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.