Mai multe gospodării inundate

Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș, general Dorin Oltean, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că în urma încălzirii vremii, patru poduri de gheață au pornit pe râul Mureș, primul fiind în zona Deda, iar celelalte trei, la Lunca Bradului, Răstolița și Gălăoaia, unde echipele specializate efectuează recunoașteri în vederea deblocării zonelor prin explozie controlată.

Potrivit șefului ISU Mureș, primul pod a pornit pe râul Mureș de dimineață, în zona Bistra Mureșului, celelalte trei au fost semnalate recent, iar în urma creșterii nivelului apei, o stână cu animale, ciobani și bunuri a fost evacuată din zona Filea.

Generalul Dorin Oltean a precizat că situația este monitorizată cu atenție, că în zona Defileului Toplița-Deda s-a deplasat și prefectul județului, Lucian Goga, echipele de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș sunt pregătite cu utilaje și că, dacă situația o va impune, se va încerca pe cât posibil deversarea apelor în zonele nelocuite.

Purtătorul de cuvânt al ISU „Horea” al județului Mureș, căpitan Cristian Virag, a declarat pentru AGERPRES că podurile de gheață de la Lunca Bradului și Răstolița au circa un kilometru, iar cel de la Gălăoaia, aproximativ 300 de metri.

Căpitanul Virag a arătat că a fost operaționalizat grupul operativ care se deplasează în locurile în care au fost semnalate podurile de gheață și unde există blocaje și că, în caz de necesitate, acestea vor fi detonate.

Reprezentantul ISU Mureș a mai spus că, pe fondul avertizărilor meteorologice, a fost ordonată instituirea permanenței la primăriile din județ și monitorizarea tuturor cursurilor de apă și s-a dat dispoziție, încă de joi, pentru curățarea șanțurilor, rigolelor și albiilor pentru a nu apărea probleme în zonele locuite. Căpitanul Virag a precizat că fiecare primar sau responsabil cu monitorizarea are obligația să anunțe urgent în cazul în care constată apariția unor probleme.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș, căpitan Cristian Virag, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că în urma ploilor abundente și a formării unor poduri de gheață pe râul Mureș, în comuna Lunca Bradului au fost inundate aproximativ 20 de curți și anexe gospodărești.

Potrivit căpitanului Virag, la ora 15,00 erau semnalate poduri de gheață pe râul Mureș în localitățile Brâncovenești, Vălenii de Mureș, Filea (Deda), Gălăoaia, Lunca Bradului, Răstolița și Stânceni, care sunt monitorizate în permanență de echipele mobile ale ISU Mureș și ale primăriilor.

De asemenea, pe râul Gurghiu, sunt monitorizate poduri de gheață la Jabenița, Hodac și Ibănești și, deocamdată, nu s-a impus intervenția echipelor de pirotehniști pentru detonarea blocurilor de gheață.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.