Mai multe locuri de muncă declarate

locuri-de-munca311Peste 5.000 de locuri de muncă au fost declarate de angajatorii harghiteni în ultimele patru luni după ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a pus la dispoziţia acestora un portal de Internet, special conceput în acest sens, şi a declanşat o campanie de verificare a firmelor care încalcă legea.

Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că în perioada 22 octombrie 2013-26 februarie 2014 angajatorii din judeţ au declarat 5.203 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă mai mult decât în primele zece luni ale lui 2013, când au fost declarate, în total, aproximativ 4.000 locuri de muncă.

Meserii oferite

Cele mai multe locuri de muncă din Harghita sunt pentru meseriile de vânzător, şofer autocamion, tâmplar universal, manipulator mărfuri, operator confecţii şi muncitor necalificat în confecţii.
Potrivit lui Tiberiu Pănescu, această creştere a numărului de locuri de muncă declarate se datorează, pe de o parte, campaniei de verificare declanşate de AJOFM, în cadrul căreia firmele ce nu declară locurile de muncă sunt amendate, dar şi unui portal de Internet prin care angajatorii pot anunţa online locurile de muncă vacante.
Datele statistice arată că aproximativ 65-70% dintre locurile de muncă au fost anunţate prin intermediul portalului pus la dispoziţia angajatorilor, restul fiind declarate prin intermediul formularelor tipizate. Există intenţia ca rata de utilizare a serviciului online să ajungă la 90%.
Directorul AJOFM Harghita a precizat că rata de conformare a angajatorilor este de 85%, ceea ce înseamnă că aproximativ 15% dintre locurile de muncă vacante încă nu sunt declarate.
Tiberiu Pănescu spune că, în urma creşterii numărului de locuri de muncă vacante, ,,şomerii au, în principiu, de unde alege şi cresc şansele de angajare”.

În ultima perioadă, Harghita s-a situat în primele zece judeţe din ţară la numărul de locuri de muncă vacante. În prezent, în judeţ sunt disponibile 358 de locuri de muncă.

Potrivit Legii 76/2002, angajatorii sunt obligaţi să declare la AJOFM locurile de muncă vacante, în caz contrar fiind pasibili de amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.