Mai multe secții de votare, în Mureș și peste hotare

La sfârșitul acestei săptămâni, duminică 29 iulie, se va desfășura referendumul pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu. Față de alegerile locale, s-au mai înființat câte o secție de vot la Band, Bahnea, Valea Largă și Sovata, și s-a desființat cea de la Căminul de Bătrâni din Ideciu, unde se poate solicita urna mobilă. La Sovata s-a mai înființat o secție de votare față de cea existentă în stațiune, fiind așteptați în ziua referendumului aproximativ 4.000 de turiști. Județului Mureș va avea 533.379 buletine de vot, 533.379 timbre autocolante și 2.720 ștampile ,,VOTAT” (câte 5 ștampile pentru fiecare din cele 544 secții).

În plus, săptămâna trecută Ministerul Afacerilor Externe, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a demarat pregătirile pentru organizarea referendumului și în cadrul ambasadelor şi oficiilor consulare ale României în străinătate. MAE a anunţat suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate pentru referendum, acestea ajungând la 301, faţă de 150 anunţate în 12 iulie. ,,În urma centralizării propunerilor primite de la ambasadele şi oficiile consulare ale României, precum şi de la reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a suplimentat cu 151, până la 301 numărul secţiilor de votare”, se arată într-un comunicat al MAE.

Italia, Spania, dar şi în SUA, Republica Moldova, Franţa, Marea Britanie, Austria, Cipru, Grecia, Israel, Polonia, Turcia, Germania etc. au mai multe secții de votare. Lista completă și exactă este disponibilă pe pagina de internet a MAE, în secţiunea „Referendum 2012”.

Cât despre desfășurarea referendumului trebuie să menționăm faptul că dacă nu participă 50%+1 din persoanele cu drept de vot, referendumul nu e valabil. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

Cristina Vancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.