Mai mulți cititori

cititoriNumărul de cititori înregistrat în 2013 la Biblioteca Judeţeană ,,Kajoni Janos” din Miercurea Ciuc este în creştere, atât copiii cât şi tinerii numărându-se printre cei atraşi de lectură şi de activităţile organizate de instituţie.

Melinda Bedo, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană, a declarat că în 2013 s-au înregistrat 5.524 de cititori, faţă de aproximativ 4.500 cât reprezintă media ultimilor ani. Cei 5.525 de cititori au făcut 64.000 de vizite la bibliotecă, dintre care 45.000 pentru lectură, iar restul pentru a participa la cele 290 de activităţi culturale care s-au desfăşurat, pentru folosirea Internetului sau pentru a lua parte la cursurile organizate.

Anul trecut au fost împrumutate 88.000 de publicaţii de la Biblioteca Judeţeană, faţă de aproximativ 70.000, cât a fost media anilor precedenţi.

Creşterea numărului de cititori şi de publicaţii împrumutate se datorează faptului că Biblioteca s-a mutat, de aproximativ un an, într-un sediu nou şi oferă condiţii de lectură şi petrecere a timpului liber la standarde europene.

Cei mai mulţi cititori, respectiv 2.219, au vârsta cuprinsă între 14 şi 25 ani, pe locurile următoare situându-se cei care au între 26 şi 40 ani, copiii şi persoanele care au peste 41 ani.

Melinda Bedo a explicat că ‘se observă că cei mici vin cu plăcere la bibliotecă’, unii citesc în sălile de lectură, iar alţii aleg chiar să-şi facă temele aici, până când părinţii îşi termină programul la serviciu.

Datele statistice arată că cititorii caută foarte mult literatură contemporană, atât română cât şi maghiară, în condiţiile în care o treime din fondul bibliotecii îl reprezintă cărţile de beletristică. Potrivit sursei citate, cititorii sunt destul de pretenţioşi, ,,aleg cărţi care arată bine, nu sunt uzate şi preferă o ediţie nouă, în locul uneia vechi”.

Fondul de carte al instituţiei se ridică la aproximativ 200.000 de documente, iar colecţiile nu sunt separate pe limbi ci pe tematici, fiind încurajată întrepătrunderea dintre culturi.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.