Majorarea prețului la gaz, pe umerii Primăriei Odorhei

primaria odorheiDin cauza faptului că preţul gazului metan a fost majorat în iunie cu 8 la sută, iar din octombrie urmează să crească iarăşi cu 2 la sută, societatea de termoficare Urbana SA a solicitat Consiliului Local Odorheiu Secuiesc majorarea preţului energiei termice cu 7,7 la sută.

Astfel, în şedinţa ordinară de săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat hotărârea referitoare la cererea societăţii. Dar, acest lucru nu înseamnă că locuitorii vor plăti mai mult pentru căldura din locuinţe, fiindcă diferenţa dintre preţul vechi şi cel nou va fi suportată de Primărie. „Nu intenționăm să majorăm preţul energiei termice, care în momentul de faţă este de 240 de lei/gigacalorie, până la punerea în funcţiune a termocentralei de la Seiche” – a declarat Ráduly Mihály, directorul Urbana SA.

Impozit mai mic

Tot în şedinţa ordinară de săptămâna trecută s-a decis ca – în conformitate cu prevederile legii 571/2013 – să reducă cu 50 la sută impozitul pe imobiliare în cazul persoanelor ale căror venit lunar este mai mic decât salariul minim, respectiv care trăiesc numai din ajutor social sau şomaj. Până în momentul de faţă, 27 de persoane au solicitat această reducere de 50 la sută şi dosarul a 20 din ele a fost acceptat.

Consilierii locali au mai aprobat, printre altele, suma burselor şcolare pe anul şcolar 2013-2014, respectiv suma alocată pentru plata costurilor de deplasare ale profesorilor. Pentru perioada aprilie-august această sumă se ridică la 20 de mii de lei.

Gazele se vor scumpi pentru că din această iarnă prețul lor va fi liberalizat. Firmele sunt primele care vor plăti mai mult pentru încălzire, iar de anul viitor și consumatorii casnici.

Estimările arată că tarifele vor crește cu aproximativ 50%. Cine vrea să scape de facturi uriașe poate renunța la încălzirea pe gaze, în favoarea sistemelor alternative.

Statul român a acceptat, în negocierile cu FMI și Comisia Europeană, să liberalizeze prețul gazelor. Așa că executivul nu va mai putea ține jos prețul pentru gazul natural extras în Romania, iar consumatorii vor fi nevoiți să-l cumpere la prețul pieței.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.