Manolescu: Târgu Mureşul va juca un rol foarte important în cluster-ul One Health

Academicianul Nicolae Manolescu, preşedintele One Health România, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că România are responsabilitatea implementării noului concept medical global ‘One Health’, iar din toamnă trebuie să raporteze înfiinţarea unei şcoli postuniversitare.

‘Avem responsabilitatea implementării conceptului ‘One Health’, un lucru fantastic pentru România, iar în toamnă trebuie să raportăm înfiinţarea unei şcoli postuniversitare ‘One health’, în limba română pentru primul an, urmând ca, din anul următor, să se desfăşoare numai în limba engleză şi va fi rodul unui cluster universitar care urmează să se înfiinţeze. Asociaţia ‘One Health – New Medical Concept’ este membru asociat al Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină şi ni s-a trasat ca sarcină primordială organizarea acestui învăţământ pentru zona Sud-Est, poate şi Centrală a Europei. La ultima întâlnire a Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină, s-a stabilit că indiferent unde va fi sediul Şcolii Europene ‘One health’, Uniunea Europeană va desemna mari personalităţi care să predea la această şcoală, alături de români. Târgu Mureşul va juca un rol foarte important în acest cluster’, a declarat Nicolae Manolescu, la finalul Conferinţei Naţionale ‘One Health’, găzduită de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

Academicianul a arătat că, în cele trei zile ale conferinţei de la Târgu Mureş, au fost prezentate 50 de lucrări, atât din practica medicală, cât şi din cea veterinară şi că cele două concepte, aplicate integrat, nu se exclud unul pe celălalt, ci se completează.

‘Un element deosebit al conferinţei este numărul impresionant de lucrări prezentate. Este vorba despre 50 de lucrări de calitate, care au avut un subiect mai puţin fundamental şi mult mai pragmatic. A avea într-o conferinţă lucrări folositoare în practica medicală şi veterinară de zi cu zi şi a putea asambla la aceste două joburi extrem de importante într-o economie de stat, conceptul ‘One health’ reprezintă pentru mine o noutate. Aş dori să subliniez percepţia conceptului în mass-media şi să le mulţumesc ziariştilor care au relatat cu profesionalism despre lucrările noastre, astfel încât au redat cititorilor nişte realităţi foarte importante’, a subliniat academicianul.

Nicolae Manolescu a precizat că, de-a lungul carierei sale, a organizat 29 de congrese naţionale şi internaţionale, însă modul de organizare a Conferinţei ‘One Health’ de la Târgu Mureş a fost ‘impecabil’.

‘Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a organizat impecabil evenimentul şi pe această cale aş dori să mulţumesc domnului rector prof. dr. Leonard Azamfirei şi colectivului Universităţii, care s-au arătat foarte deschişi spre a îmbrăţişa şi promova noul, dar şi spre a obţine pentru studenţi şi pentru procesul de învăţământ virtuţile pe care ţi le poate oferi însuşirea noului’, a susţinut Nicolae Manolescu.

Potrivit academicianului, principiul în baza căruia funcţionează conceptul ‘One Health’ este informaţia, care trebuie să circule dinspre medicul uman, către medicul veterinar, inginerul de mediu, biolog, laborant etc.

Un exemplu oferit de Nicolae Manolescu a fost alerta pe care un chirurg trebuie să o dea specialiştilor după consultarea unui pacient muşcat de o căpuşă, astfel încât o echipă specializată să se deplaseze la locul de unde pacientul a contactat căpuşa, să culeagă probe pentru a se stabili dacă aceasta este sau nu vector de transmitere a unor boli. În acest fel, susţine academicianul, dacă se constată că acele căpuşe nu sunt vectori de transmitere a vreunei boli, pacientul nu va mai fi supus inutil unui tratament cu antibiotice, aşa cum se întâmplă în prezent.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a găzduit, timp de trei zile, Conferinţa Naţională ‘One Health’, la care au participat invitaţi de renume din ţară şi din străinătate.

Manifestarea a fost organizată de Asociaţia ‘One Health – New Medical Concept’, membru asociat al Federaţiei Academiilor de Medicină, în parteneriat cu UMF Târgu Mureş, Academia de Ştiinţe Medicale din România, Universitatea ‘Spiru Haret’ şi Consiliul Judeţean Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.