Maria Precup, altfel decât o cunoaștem

maria precup„O forță, un liant, un model, o femeie puternică, energică, empatică …”, acestea sunt câteva dintre cuvintele prin care este caracterizată, de către colegii ei din PSD, Maria Precup –primarul municipiului Reghin.

Femeie frumoasă la chip și suflet, sensibilă, prieten devotat, om de încredere, mamă adevărată, femeie îngrijită, soție, colegă bună, om bun, sunt alte epitete pe care cunoscuții, apropiații, cei care o cunosc , le alipesc deseori numelui ei.

Primarul Maria Precup

Maria Precup este primul și singurul primar femeie care a fost vreodată ales prin vot la Reghin, după ce a fost viceprimar un mandat și director economic la RAGCL Reghin.
A intrat în viața publică a orașului cu credința că poate să facă mai multe pentru cei din jur, că poate să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai pentru cei care o duc mai greu, că va fi ,,dreaptă, înțelegătoare și devotată intereselor reghinenilor”.
În fiecare zi pleacă spre Primărie ,,cu gândul la toate acestea” și în fiecare zi face ,,eforturi pentru a le îndeplini”. Uneori îi e greu, e obosită, se izbește de probleme, caută soluții; alteori se bucură, se încarcă de energie pozitivă de la cei care pleacă mulțumiți de la ea din birou, lăcrimează pentru vreo aducere-aminte, împarte sarcini, se implică, decide, verifică, reface, caută, izbutește … De cele mai multe ori izbutește, pentru că știe să fie un lider și nu un șef, pentru că simte intuitiv ce e bine și ce nu, pentru că o impulsionează provocările și are capacitatea să transforme stresul în factor de progres … Pentru că e o femeie care îmbină logica, intuiția, simțul dreptății, perseverența și sensibilitatea într-o combinație de bun-simț, așa cum a învățat de la părinții ei.

Mama, primul model feminin

,,M-am născut într-un sat mic, uitat de lume, la Habic, un sat cu oameni foarte harnici și modești, dar în același timp mândri’’, își începe povestea Maria Precup. „Tata era și el un om mândru, ambițios, organizat, un om care își dorea să fie cel mai bun în ceea ce făcea. Mama era în schimb blândă, sensibilă, scria poezii chiar dacă nu a umblat prea mult la școală, citea, era foarte interesată de cărți și lectură. Ea a fost primul meu model feminin. M-a învățat tabla înmulțirii, să scriu și să citesc, înainte să merg la școală. Era foarte receptivă, altruistă și plină de sacrificiu pentru noi, copiii ei… Am învățat foarte multe de la ea! I-am desenat odată un ghiocel din care picurau trei lacrimi și i-am spus că acele lacrimi sunt dragostea mea pentru ea.
Am preluat de la ea sensibilitatea și de la tata partea aceea care mă face să fiu numită uneori ,,femeia de fier”, dar în esență sunt un om care empatizează până la insuportabilitate cu problemele și necazurile celor din jur și de aceea fac tot ceea ce pot ca să le rezolv.
Părinții mei au plecat prea devreme la cele veșnice și îmi pare rău că nu sunt aici cu noi, să se bucure de realizările noastre și mai ales de nepoți.”

Anii de școală

Cel de-al doilea model feminin al Mariei Precup a fost prima ei învățătoare, cu care păstrează o strânsă legătură și acum. „Era blândă ca mama, doamna Cueșdean, dar știa să fie și autoritară”, spune primărița de la Reghin.
A avut apoi un atașament special pentru profesoara de limba română, Zoe Pârâianu pe care și acum o salută cu „săru’mâna” și îi poartă un profund respect considerând-o un dascăl adevărat, dedicat profesiei.
Anii de liceu au adus o bursă mai mare decât salariul de CAP al tatălui: „Am făcut naveta la Tîrgu-Mureș, că eram patru frați și nu ne puteam permite să stăm în internat. Din bursă ne-am întreținut toți cu haine și ne-am răsfățat cu lucruri ce nu ni le-am fi permis altfel”. Maria Precup a fost o elevă silitoare și isteață. La fel și frații ei. Directorul Liceului Economic a venit personal într-o dimineață la Petelea să îi cunoască părinții. „Ei nu aveau timp să vină la ședințele cu părinții sau poate erau complexați că erau țărani. Directorul a venit să le spună ce copii au”.
Despre cei dragi

„Marea mea dragoste a fost soțul meu, spune Maria Precup. Nu petrecem mult timp împreună, din păcate, pentru că sunt ocupată. 90% din timpul meu este dedicat muncii și doar 10 % familiei. Dar reușim să comunicăm, suntem doi oameni maturi, avem copii mari, George, Bianca și nora mea Angela … pe care îi iubesc la fel de mult și le cer iertare că nu pot să fiu mai mult timp cu ei”.
Maria Precup spune că este o mamă răsfățată de propriii copii deși nu are atâta timp liber ca să poată sta cu ei cât și-ar dori. Gospodină desăvârșită, adoră să-și petreacă timpul în bucătărie gătind pentru cei dragi, dar reușește să facă acest lucru doar o zi sau două pe săptămână, în weekenduri.
Trebuie să nu lăsăm să treacă viața pe lângă noi, concluzionează primărița din Reghin. ,,Știu că de m-aș naște încă odată aș face exact ce am făcut până acum. Nu vreau să schimb nimic, nu vreau să fiu mai tânără, vreau să fiu sănătoasă”.

,,I-am desenat odată mamei un ghiocel din care picurau trei lacrimi și i-am spus că acele lacrimi sunt dragostea mea pentru ea”.

Marea mea dragoste a fost soțul meu

Anii de liceu au adus o bursă mai mare decât salariul de CAP al tatălui: „Din bursă ne-am întreținut toți frații cu haine și ne-am răsfățat cu lucruri ce nu ni le-am fi permis altfel”

Emeșe Ardelean

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Inca o mostra de pupincurism „jurnalistic” marca Emese Ardelean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.