Marko cere grupe separate la UMF

4337-marko-belaSenatorul UDMR, Marko Bela, a declarat vineri, la Târgu Mureş, în cadrul întâlnirii conducerii UDMR cu pedagogii maghiari din judeţul Mureş, că trebuie create cât mai repede grupele separate la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi că ar exista în acest sens un acord de principiu cu conducerea Ministerului Educaţiei. ‘La UMF Târgu Mureş, pasul următor, conducătorii UDMR duc tratative, acreditarea separată trebuie asigurată neapărat şi trebuie create grupele separate cât mai repede. Există un acord de principiu cu conducătorii ministerului şi poate să fie făcut. Cei doi paşi care trebuie făcuţi: grupe separate şi învăţământ, practic să se creeze grupele maghiare pentru a se putea asigura proiectarea învăţământului. Acreditarea secţiilor va fi mai dificilă, mai înceată. Dacă legea s-ar fi aplicat nu ar fi trebuit să ajungem aici’, a afirmat Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

Politicianul a spus că în legea numărul 1 din 2011 a fost introdusă dispoziţia că învăţământul în limba maghiară în universităţile multiculturale se vor crea instituţii separate şi că UMF Târgu Mureş nu respectă legea. ‘Legea se zice că pot fi create instituţii separate, departamente, nu lasă la cheremul universităţii dacă există asemenea instituţii pentru învăţământul în limba maghiară (…) Soluţia nelegală de la UMF din Târgu Mureş: până azi nu s-a reuşit să se creeze secţii separate, deşi după părerea profesorilor, la Medicină Generală şi Farmacie ar fi fost posibil imediat. Interpretarea noastră este că UMF nu respectă legea atunci când legea a intrat în vigoare şi dispoziţia ar fi trebuit aplicată imediat’, a accentuat Marko Bela.

Acesta a spus că se poate învăţa în limba maghiară de la grădiniţă, la facultate şi că în perioada următoare, marea provocare este dobândirea dreptului de decizie în privinţa învăţământului. Marko a mai susţinut că dobândirea dreptului de decizie nu înseamnă că cineva doreşte putere, ci înseamnă că învăţământul în limba maghiară trebuie stabilizat.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.