Marșul secuiesc la final

steag tinutul secuiesc marsCei peste 4.000 de participanţi la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureş au adoptat, luni, prin urale, un manifest prin care se solicită autonomia ţinutului secuiesc şi au decis să se deplaseze la Prefectura Mureş pentru a o depune.

Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, într-un marş neautorizat, unii participanţi – identificaţi ca aparţinând Organizaţiei 64 de Comitate – s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci privind anularea Tratatului de la Trianon şi cu caracter xenofob.

Manifestanţii au cerut ca ţinutul secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă şi să se garanteze prin lege autonomia acestui ţinut.
‘Secuii şi reprezentanţii comunităţilor maghiare solidari cu aceştia, adunaţi la monumentul Secuilor Martiri, urmând în continuare calea dreptului şi democraţiei, proclamăm în unanimitate : Solicităm autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc (…) Anii care au trecut au clarificat că pentru secuii de azi această comemorare nu înseamnă numai comemorare, ci în acelaşi timp înseamnă solidaritate şi revendicare de drepturi: o acţiune comună în spiritul autonomiei. Cu toate acestea, revendicările noastre legitime nu au fost luate în seamă până acum de niciunul dintre guvernele României, de aceea ne vedem nevoiţi să repetăm că România nu îşi respectă angajamentele internaţionale (…) Ce e mai grav, nu respectă nici revendicărilor propriilor cetăţeni afirmate într-un mod democratic’, se arată în petiţia care urmează să fie depusă la Prefectura Mureş.

În manifestul-petiţie se arată că autonomia ţinutului secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a comunităţii majoritate autohtone a acestui ţinut, de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de ordin statal, în scopul ‘preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii’.

În documentul respectiv se susţine că se doreşte soluţionarea situaţiei juridice a ţinutului secuiesc prin dialog şi cooperare, deoarece aceasta ‘se poate baza exclusiv pe voinţa liber exprimată a comunităţii locale, pe solidaritatea şi cooperarea constructivă a cetăţenilor’.

Manifestul mai afirmă că autonomia ţinutului secuiesc nu lezează integritatea şi suveranitatea Românie, nici interesele locuitorilor de etnie română, nici Constituţia.

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a anunţat sâmbătă că, în pofida afirmaţiilor organizatorilor, marşul nu este autorizat în Târgu Mureş, în ziua de 10 martie, nici de către Primăria Târgu Mureş, nici de către instanţa de judecată şi nici de către Prefectura Mureş, iar orice acţiune de această natură ‘este ilegală şi va fi sancţionată potrivit legii’.

Comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri este organizată în memoria a trei intelectuali condamnaţi la moarte şi executaţi, în 10 martie 1854, la Târgu Mureş, de către Armata Austriacă, pentru organizarea unei conspiraţii prin care se dorea reizbucnirea unei revoluţii, similare celei de la 1848-1849.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.