Marșul secuiesc n-a fost autorizat de Primărie

miting pro autonomie cnsPrimarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că va ţine cont de avizul negativ dat de comisia de autorizare a manifestărilor publice pentru marşul a cărui organizare a fost anunţată pentru 10 martie, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). ‘Nu am niciun ultim cuvânt, am obligaţia de a onora prin semnătură ceea ce a decis comisia. Eu nu mă pot împotrivi, acolo sunt oameni profesionişti, nu sunt activişti de partid, nu sunt activişti de emoţii, ci sunt oameni care reprezintă instituţii aplicând legi. Am stat de vorbă de două ori cu ei, am stat de vorbă cu liderii, şi de o parte, şi de alta, să găsească modalităţile prin care să respecte legea şi de a nu apărea Târgu Mureşul iar zonă conflictuală şi atunci au găsit această metodă (…) Ca primar, dacă trec peste o astfel de instituţie (comisia de avizare, n.r.) ori sunt prost, ori tâmpit, ori sunt mai deştept ca ei, ceea ce nu mi-am asumat niciodată’, a susţinut Dorin Florea.

Edilul a spus că le-a sugerat liderilor Consiliului Naţional Secuiesc, organizatorii manifestării din 10 martie, că dacă vor să depună o scrisoare de protest la Prefectura Mureş, să formeze o delegaţie care să o aducă, însă nu va aproba ca documentul să fie adus în centrul oraşului prin defilare de toţi participanţii la comemorarea Secuilor Martiri, care se va desfăşura la monumentul din Cartierul 22 Decembrie 1989. ‘Dânşii (CNS, n.r.) am înţeles că fac o manifestare de comemorare a secuilor, foarte bine, frumos, am înţeles că vor să o facă chiar în ziua respectivă (a executării secuilor, n.r.), chiar în 10 martie, în care am înţeles că vor să depună şi o scrisoare sau un protest Prefecturii. Am spus că reprezentanţii pot constitui o echipă – conform legii – o delegaţie care vine şi depun domnului prefect o scrisoare. Nu e niciun fel de problemă. Ceea ce doreau dânşii, defilare, comisiile respective – din experienţa anilor trecuţi şi din ceea ce s-a întâmplat, plus cererile formaţiunii Noua Dreaptă anunţate că vor să facă un marş – tocmai pentru a preîntâmpina astfel de neclarităţi s-a hotărât acest lucru. Ceea ce mi se pare clar. Vii să comemorezi secui, te duci acolo, ţii cuvântări, la fel cum face UDMR în 15 martie. Şi UDMR-ului i s-a acceptat, face de ani de zile şi nu am avut niciun fel de probleme’, a afirmat primarul.

Primarul a accentuat că este interesat ca la Târgu Mureş să nu apară nicio problemă de natură etnică şi că din acest motiv nu va trece peste decizia comisiei de avizare a manifestărilor publice. ‘Din păcate, de multe ori, o iniţiativă corectă şi bine intenţionată – mai ales în perioade ciudate poate fi distorsionată, poate să creeze o animozitate în partea cealaltă. La noi, la Târgu Mureş, mă interesează să nu existe nicio modalitate prin care o etnie este aţâţată împotriva celeilalte, cel mai urât lucru. Unii ziceau că cele mai urâte lucruri sunt chestiile religioase, nu, cele mai urâte sunt cele interumane, astea care îi stârnesc pe unii împotriva celorlalţi (…) Manifestarea e luni – gândiţi-vă cum e să blochezi oraşul în timpul zilei ca să depui o scrisoare. Scrisoarea poţi să o depui şi într-o delegaţie’, a mai spus Dorin Florea.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.