Marșul secuiesc nu este legal aprobat

prefect corneliu grosuPrefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că marşul secuilor anunţat pentru data de 10 martie la Târgu Mureş nu este legal aprobat şi consideră declaraţiile liderului Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, cum că marşul ar putea avea loc, ca fiind ‘neadevărate, tendenţioase şi periculoase’. ‘Am luat la cunoştinţă faptul că domnul Izsak Balazs, principalul organizator al evenimentelor din 10 martie 2014, de la Târgu Mureş, a declarat Agenţiei MTI faptul ca a primit un răspuns din partea prefectului judeţului Mureş prin care i-a comunicat faptul ca hotărârea Primăriei de anulare a marşului excede limitelor de competenţă a prefectului şi că el prin asta înţelege că decizia Primăriei Târgu Mureş este ilegală şi că marşul poate avea loc. Aceste afirmaţii şi interpretări sunt neadevărate, tendenţioase, periculoase şi creează în mod voit confuzie în rândul populaţiei din municipiul Târgu Mureş. (…) În concluzie, marşul nu este autorizat în Târgu Mureş în ziua de 10 martie 2014 nici de Primăria Târgu Mureş, nici de către instanţa de judecată şi nici de către Prefectura Mureş. Orice acţiune de această natură este ilegală şi va fi sancţionată potrivit legii’, a susţinut prefectul de Mureş.

Corneliu Grosu a făcut apel la întreaga populaţie a municipiului Târgu Mureş să nu se lase antrenată în acţiuni ilegale, să nu participe sub nicio formă la asemenea manifestări interzise şi să nu dea curs zvonurilor ‘neadevărate şi extrem de periculoase’.

Prefectul a susţinut că prin dispoziţie a primarului municipiului Târgu Mureş nu a fost aprobată desfăşurarea niciunui marş pe străzile din municipiul Târgu Mureş în ziua de 10 martie, iar urma analizei efectuate în Comisia de avizare a manifestărilor publice conducerea municipiului a avizat pozitiv doar manifestarea comemorativă de la Monumentul Secuilor Martiri, nu şi marşul solicitat de organizatori.

Grosu a spus că aceste hotărâri au fost comunicate şi organizatorilor, lui Izsak Balazs şi Asociaţiei Siculitas, care au solicitat în instanţă modificarea deciziei comunicată prin adresa nr. 1742/14.02.2014, prin care nu a fost aprobată desfăşurarea marşului pe raza Municipiului Târgu Mureş, însă instanţa a respins cererea respectivă. ‘În consecinţă, marşul nu a fost autorizat nici de către instanţă. Prin adresa nr. 2206/21.02.2014, prin reprezentantul Izsak Balazs, Asociaţia Siculitas solicita Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş atacarea în faţa instanţei de contencios administrativ a ‘actului administrativ ilegal’ emis de Primăria municipiului Târgu Mureş prin dr. Dorin Florea comunicat prin adresa 1742/17.02.2014. Facem precizarea că nici Asociaţia Siculitas şi nici Primăria Târgu Mureş nu prezintă Instituţiei Prefectului Judeţul Mureş dispoziţia primarului prin care se interzice organizarea marşului pentru a fi supusă controlului legalităţii actelor administrative în conformitate cu Legea nr. 340/2004. În aceste condiţii, Instituţia Prefectului Judeţul Mureş comunică Asociaţiei Siculitas, prin adresa 2.206/07.03.2014, că verificarea înscrisului menţionat excede limitelor de competenţă ale prefectului’, a subliniat Corneliu Grosu.

Acesta a accentuat că prefectul nu poate să supună controlului de legalitate un document de corespondenţă între două instituţii, ci doar dispoziţia primarului sau o eventuală hotărâre a consiliului local, în posesia cărora încă nu a intrat.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.