Marșul secuilor respins și de instanță

steag tinutul secuiesc marsTribunalul Mureş a respins, luni, ca inadmisibilă cererea Asociaţiei Siculitas împotriva avizului negativ dat de municipalitate pentru marşul secuiesc din data de 10 martie de la Târgu Mureş. ‘Cererea a fost respinsă ca inadmisibilă. Soluţia poate fi atacată cu apel în cinci zile de la pronunţare’, a declarat Sonia Deaconescu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureş.

Avocatul Elod Kincses, care reprezintă Asociaţia Siculitas, a spus că urmează să decidă asupra atacării hotărârii Tribunalului Mureş şi că soluţia ideală ar fi ca prefectul să atace avizul negativ dat de municipalitate. ‘Soluţia cea mai bună ar fi să atace prefectul, în contencios administrativ, are această prerogativă, poate ataca actele ilegale emise de primar şi atunci se suspendă. Vom solicita primului-ministru Victor Ponta să dispună prefectului atacarea aceste decizii nelegale şi foarte periculoase, care poate crea consecinţe absolut nedorite. De la monumentul secuilor martiri zeci de mii oameni se vor deplasa pe jos, n-au cum evite cartierul 7 noiembrie şi centrul oraşului. Dacă în 10 martie va fi din nou scandal la Târgu Mureş, vinovaţi vor fi primarul şi maiorul Bretfelean’, şeful Poliţiei Locale Târgu Mureş, a declarat avocatul.

Reprezentanţii Primăriei Târgu Mureş au susţinut, luni, la finalul procesului de la Tribunalul Mureş, în care Asociaţia Siculitas a contestat avizul negativ dat de municipalitate pentru marşul din data de 10 martie, că aprobarea marşului secuilor prin instanţă ar crea un precedent periculos. ‘Consider că aprobarea acestui marş va crea un precedent periculos în Târgu Mureş, nici românii, nici maghiarii, într-un oraş multicultural, unde există stabilitate şi bună înţelegere, nu îşi doresc escaladarea unor tensiuni. Din an în an, o dată cu recrudescenţa acţiunilor autonomist-secesioniste pe criterii etnice, acest lucru va duce la instabilitate în Târgu Mureş. Încă o dată: consider că buna înţelegere între români şi maghiari trebuie să primeze, nu alte provocări, de nicio altă natură, indiferent din partea cărei părţi vine’, a declarat Valentin Bretfelean, şeful Poliţiei Locale Târgu Mureş, preşedintele comisiei care a dat avizul negativ.

Acesta a susţinut că la marşul din 10 martie 2013 de la Târgu Mureş au avut loc o serie de provocări – fiind prezentate înregistrări video instanţei de judecată – şi că acestea s-ar putea repeta.

Şeful Poliţiei Locale Târgu Mureş a precizat că dacă instanţa de judecată va emite o ordonanţă preşedinţială prin care să modifice decizia municipalităţii, aceasta va fi atacată, mai ales că la demonstraţia din 2013 mai mult de jumătate dintre participanţi proveneau din afara judeţului Mureş şi din Ungaria, între aceştia numărându-se şi membri ai partidului de extremă dreapta Jobbik şi ai Gărzii Maghiare.

Pe CD-ul depus la Tribunalul Mureş, care conţine înregistrări de la marşul de anul trecut, au apărut şi unele sloganuri xenofobe de genul ‘Opincari, plecaţi acasă!’, ‘Să piară Trianonul!’, ‘Ţinutul Secuiesc nu e România!’, ‘În Bucureşti toţi sunt ţigani!’ etc.

Avocatul Elod Kincses, din partea Asociaţiei Siculitas, a spus că ar fi vorba de o manipulare şi că sloganurile respective ar fi fost strigate ca răspuns la unele scandări ale unor membri ai Noii Drepte, precum ‘Afară, afară cu ungurii din ţară’, care nu apar pe CD-ul respectiv. Acesta a spus că organele statului nu au dictat nicio sancţiune anul trecut, că deşi sunt regretabile majoritatea lozincilor de atunci, acestea s-ar încadra în limitele libertăţii de exprimare.

Avocatul a mai spus că, potrivit articolului 9 din Legea 60/1991, pot fi interzise doar adunările prin care organizatorii urmăresc scopuri legal prohibite, şi anume propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, şovină sau ale oricăror organizaţii terorist-diversioniste, defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la ură naţională sau religioasă, incitarea la discriminare, la violenţă publică şi la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri, organizarea unei lovituri de stat sau altei acţiuni contrare siguranţei naţionale sau încălcarea ordinii, siguranţei sau moralităţii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor ori punerea în pericol a sănătăţii acestora.

El a precizat că nici comisia de avizare şi nici în avizul negativ nu se arată că organizatorii ar urmări scopuri legal prohibite. Toate excepţiile invocate de cele două părţi au fost respinse de instanţă.

Marşul secuilor anunţat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) în data de 10 martie la Târgu Mureş, după comemorarea de la monumentul Secuilor Martiri, nu va mai avea loc ca urmare a avizului negativ dat de comisia de avizare a manifestărilor publice.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.