Mărţişor românesc la Montreal

Sute de familii din Tîrnăveni au emigrat definitiv în Canada de-a lungul anilor. Încetul cu încetul s-a ajuns ca în ţara de peste ocean să se formeze o adevărată comunitate a celor plecaţi din Tîrnăveni şi din zona municipiului. Deoarece din cauza distanţei mari vizitele acasă sunt rare pentru cei aflaţi în Canada, spre deosebire de emigranţii din Europa care îşi permit să vină la Tîrnăveni de două ori pe an, dorul de casă îi determină pe mulţi să organizeze diverse întâlniri pentru a-şi aminti de atmosfera din România.

La începutul lunii (sâmbătă, 3 martie) s-a desfășurat a doua întâlnire a tîrnăvenenilor plecaţi în Canada şi stabiliţi în apropierea localităţii Montreal. Întâlnirea a fost prilejuită şi cu ocazia zilei Mărţişorului şi a Zilei Femeii. Peste 60 de tîrnăveneni s-au reunit cu această ocazie la Restaurantul Casa Greque din Brossard, unde au încins…

…o petrecere de zile mari

,,Am petrecut, am dansat şi ne-am simţit bine, compatriotul nostru Ovidiu Vunvulea din Cucerdea asigurându-ne, ca şi prima dată, muzica de petrecere”, a declarat Zita Ersek, târnăveneancă de origine, stabilită împreună cu soţul în Canada în urmă cu mai mulţi ani. ,,Cu ocazia Mărţişorului şi a zilei de 8 Martie doamnele şi domnişoarele au primit câte un mărţişor din partea bărbaţilor prezenţi la întâlnire” a adăugat aceasta.

Organizatorul petrecerii a confirmat că el ar dori ca acest tip de întâlniri să devină o tradiţie printre cei din Târnăveni stabiliţi în Canada şi a propus ca de acum încolo evenimentul să fie organizat de două ori pe an, în lunile martie şi septembrie.

Chiar dacă o întoarcere definitivă la Târnăveni iese din discuţie pentru majoritatea familiilor stabilite în Canada, gândul la prietenii, rudele rămase acasă şi la locurile natale îi frământă pe toţi cei care au ales un nivel de trai mai ridicat în afara graniţelor. Dovada vie sunt şi aceste întâlniri periodice în care toţi deapănă amintiri şi se gândesc cu drag la oraşul de baştină.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.