Medicamentele ieftine ar putea fi scoase din lista compensatelor

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrage atentia ca eliminarea medicamentelor ieftine din lista de medicamente compensate ar afecta grav populatia cu venituri reduse si majoritatea pacientilor cronici din Romania. In plus, o astfel de masura ar avea efecte economice catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care sunt singurii investitori din industra farmaceutica cu capacitati de productie in Romania.

„Privim cu ingrijorare ultimele declaratii ale reprezentantilor CNAS si Ministerului Sanatatii care iau in considerare limitarea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil. Intr-o tara in care salariul mediu net ajunge la doar 1.600 RON, o cheltuiala in plus cu medicamentele, fie ca este vorba de 200 RON, fie ca este vorba de 50 RON, poate reprezenta o povara financiara de nesuportat.” a declarat Presedintele APMGR Dragos Damian.

APMGR nu poate fi de acord cu o actualizare a listei de medicamente compensate bazata exclusiv pe alocari bugetare, care ar afecta accesul majoritatii populatiei la tratament cu pret accesibil si distrugerea industriei farmaceutice locale si a producatorilor de medicamente generice. Reamintim ca APMGR a propus guvernului in luna septembrie o serie de masuri care, printr-o mai buna utilizare a variantelor generice de tratament, pot duce la economii de cca.100 milioane de euro pe an, care sa permita inclusiv actualizarea listei medicamentelor compensate. Aceste masuri includ aplicarea unei taxe clawback diferentiate, care sa protejeze industria producatoare de medicamente generice si sa asigure in continuare accesul populatiei la medicamente cu preturi accesibile.

Sursa: APMGR

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.