Medicii din Târgu Mureş au doborât în 2016 recordul la transplantul de cord

Centrul medical Târgu Mureş s-a remarcat şi pe parcursul acestui an printr-o serie de premiere naţionale şi europene, în domeniul cardiologiei, neurologiei şi ortopediei, iar Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) s-a înscris în rândul centrelor performante din Europa, prin cele 11 transplanturi de cord efectuate de echipa coordonată de prof. dr. Horaţiu Suciu.

Primul transplant de cord din România din acest an a fost efectuat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş în data de 4 februarie, iar după câteva zile, aici a fost înregistrată şi o premieră naţională în domeniul cardiologiei, când primul pacient român cu o inimă artificială a beneficiat de un transplant de cord.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat, în 11 februarie, că premiera naţională a constat în transplantarea unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac, denumit inimă artificială.

Acest dispozitiv de reglare a debitului cardiac i-a fost implantat pacientului tot la IUBCvT Târgu Mureş, în urmă cu un an, de o echipă condusă de dr. Horaţiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croaţia şi dr. Peter Branecky din Germania. Dr. Suciu spunea atunci că acest tratament modern este un procedeu complementar, care vine în ajutorul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă severă şi le oferă şansa de a supravieţui până la efectuarea unui transplant de cord.

Al treilea transplant de cord a fost consemnat în data de 5 martie, iar de acesta a beneficiat un adolescent de 16 de ani din Craiova, apoi a urmat un nou transplant cardiac, prin care a fost salvată viaţa unui timişorean de 46 de ani. De al cincilea transplant cardiac din acest an a depins viaţa unui tânăr în vârstă de 18 ani din Vaslui, care suferea de o boală gravă de inimă, iar de a şasea operaţie a beneficiat un pacient în vârstă de 48 de ani din Timişoara, aflat în evidenţa clinicii mureşene de mai bine de un an cu o boală ischemică a inimii, care a ajuns într-un stadiu avansat de insuficienţă cardiacă.

Chiar de Ziua Inimii, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, sub coordonarea doctorului Horaţiu Suciu, a fost efectuat cel de-al şaptelea transplant cardiac, unui pacient în vârstă de 55 de ani, din Târgu Mureş.

În data de 30 iunie, acelaşi dr. Horaţiu Suciu anunţa efectuarea celui de-al 8-lea transplant de cord din acest an, fapt ce reprezenta un record absolut pentru centrul medical mureşean, iar de operaţie a beneficiat un pacient în vârstă de 60 de ani, care era la limita resurselor terapeutice.

Intervenţiile au continuat şi peste vară, iar în data de 9 decembrie, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a anunţat că după efectuarea celui de-al 11-lea transplant de cord din acest an, institutul mureşean a trecut peste media majorităţii centrelor performante din Europa.

‘Unsprezece transplanturi este o activitate foarte mare, este peste media majorităţii centrelor din Europa – majoritatea fac 10 pe an. Există doar câteva centre care fac între 10 şi 20, unde ne înscriem şi noi, acum şi sperăm ca la anul să facem şi mai mult. Însă este o activitate foarte dificilă care trebuie sprijinită (…) Suntem bucuroşi să anunţăm că în cursul acestei după amieze s-a efectuat al 11-lea transplant cardiac din acest an (…) Aceasta nu face decât să confirme că în centrul din Târgu Mureş medicina de performanţă se face cu succes. Consider transplantul cardiac ca fiind o componentă exclusiv a acestui tip de medicină, o medicină extrem de solicitantă atât din perspectiva resursei umane necesare, cât şi din perspectiva finanţării. Suntem mulţumiţi de rezultat, sperăm să nu ne oprim aici, dorim să facem cât mai multe transplanturi, dar dorim în acelaşi timp să se înţeleagă că, pentru acest lucru, acest efort trebuie dublat de o finanţare corespunzătoare şi o susţinere – nu doar materială’, a spus dr. Suciu.

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Radu Deac, care a participat la acest ultim transplant de cord, a declarat la finalul intervenţiei că este bucuros că activitatea de transplant a continuat la Târgu Mureş, în ciuda discuţiilor legate de transplantul de organe din România şi că IUBCvT Târgu Mureş este singurul din ţară care a efectuat în acest an acest gen de intervenţie.

Performanţele Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş au fost dublate şi de o serie de investiţii, cum ar fi un angiograf biplan care oferă cea mai performantă metodă de diagnostic şi tratament pentru toate afecţiunile cardiovasculare, atât în cazul copiilor cât şi al adulţilor.

Angiograful biplan a fost achiziţionat printr-un proiect POSCCE al Academiei de Ştiinţe Medicale în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, a costat 1 milion de euro şi permite investigarea atât a copiilor cu malformaţii congenitale, cât şi a adulţilor cu sindroame coronariene.

Pe lângă proiectul în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale în cadrul Proiectului POSCCE, Institutul, în parteneriat cu Universităţile de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi din Cluj-Napoca, a finalizat şi Proiectul CORDISPED finanţat prin POSDRU, în valoare de peste 4,7 milioane de euro. În acest proiect, 270 de medici şi asistenţi medicali din ţară au beneficiat de pregătire de specialitate în domeniul chirurgiei cardiovasculare şi cardiologiei pediatrice şi a unor specialităţi conexe.

În luna octombrie, la Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a fost testată cu succes, în premieră europeană, o procedură de injectare de imagini cu ajutorul unui sistem foarte performant, direct în microscopul operator, în timpul a cinci intervenţii pe creier.

”Cunoscând această tehnologie, am putea să antrenăm şi alţi neurochirurgi din alte centre să folosească această tehnologie realmente avangardistă pe piaţa medicală, în neurochirurgie în special. Acest sistem de injecţie de imagine, denumit CaptiView, implementat de firma Leica în urmă cu 6 luni a fost folosit pentru prima dată la New York, la unul dintre cele mai importante spitale din lume şi iată că Leica ne-a ales ca prim partener european căruia i-a furnizat acest sistem de injecţie de imagine. Deci este o premieră nu numai în România, dar cu acest sistem de injecţie de imagine este o premieră europeană realmente”, a declarat, într-o conferinţă de presă, dr. Adrian Bălaşa, şeful Secţiei Neurochirurgie a SCJU Târgu Mureş.

El a spus că premiera medicală constă în injectarea de imagini cu un sistem foarte performant, direct în microscopul operator, astfel încât neurochirurgul poate evita lezarea unor centri vitali care nu pot fi observaţi cu ochiul liber.

Tot în domeniul medical, în luna noiembrie, o echipă de specialişti de la Secţia Clinică de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, asistată de specialiştii Băncii de Ţesut Colentina, a reuşit să implanteze unui pacient de 30 de ani prima grefă masivă de os cortical, provenită de la o bancă de ţesuturi din România.

Fragmentul de aproximativ 10 centimetri a fost prima grefă masivă de os cortical care a fost folosită într-o astfel de intervenţie, iar SCJU Târgu Mureş a devenit astfel singurul spital din ţară care a utilizat astfel de grefe masive.

Pentru anul 2017 se preconizează continuarea medicinei de performanţă la Târgu Mureş, întrucât Clinica de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, a fost dotată cu cel mai performant aparat de rezonanţă magnetică din România, cu care se vor face în curând investigaţii în premieră naţională.

‘După o perioadă îndelungată de solicitări am reuşit să aducem la Târgu Mureş o instalaţie de rezonanţă magnetică cu un magnet puternic de 1,5 tesla (…). Acest lucru ne ajută să facem diagnostic de înaltă performanţă. Este vorba de nişte investigaţii care nu au mai fost făcute, deci le facem în premieră în România, întrucât până acum nu am avut cu ce, mă refer la scleroza multiplă, la transferul de magnetizaţie, la spectroscopia în tumorile cerebrale, tractografia, la tot felul de aspecte extraordinare’, a declarat pentru AGERPRES, profesor doctor Mircea Buruian, şeful Clinicii de Radiologie şi Imagistică Medicală a SCJU Târgu Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.