Membrii PPMT bat la ușile PCM și UDMR

biro zsoltPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zoltan a declarat joi, la Oradea, că o mare parte din membrii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) ‘bat fie la uşa UDMR, fie a PCM’, formaţiuni politice care sunt în negocieri pentru o eventuală listă comună la alegerile europarlamentare.

Biro a precizat, în prima sa conferinţă de presă după alegerea sa ca preşedinte al PCM, la Oradea, că, după rezultatele alegerilor din 2012, PPMT a rămas ultimul dintre cele trei partide în ceea ce priveşte numărul aleşilor locali. ‘Avem oraşe cu primari în Harghita (Gheorgheni şi Băile Tuşnad), în schimb PPMT a câştigat doar două primării comunale. Eu cred că, totuşi, forţa unui partid constă în acest lucru. În prezent, (PPMT, n.r.) a rămas cu un singur primar, celălalt s-a dus la UDMR şi văd că foarte mulţi din acest partid au ieşit deja, ori s-au dus la UDMR, ori bat la uşa noastră’, a spus Biro.

Conform acestuia, PCM a lansat, încă din 2012, un apel la colaborare pentru constituirea ‘unei reprezentative maghiare’, fiind deschis la dialog şi colaborare, deoarece ‘comunitatea maghiară de 6% trebuie reprezentată la toate nivelele, de la local, la european’. ‘Dar nu noi punem căpitanul. Salut iniţiativa domnului Toro T. Tibor (preşedintele PPMT -n.r.) care se pare că s-a luminat, care văd că vine şi dânsul, cu PPMT, în această reprezentativă. Dacă pornim separat, nimeni nu va putea câştiga un mandat. Nici măcar UDMR, care, potrivit ultimelor sondaje, care ar avea doar 4,7%. Este foarte clar că, fără PCM, nu va ajunge la peste 5%’, a precizat Biro.

Acesta a afirmat că, în prezent, ‘climatul politic este favorabil pentru PCM’, deoarece foarte mulţi alegători etnici maghiari ‘s-au săturat de politica UDMR, pe de o parte, dar şi de PPMT, care nu şi-a îndeplinit promisiunile’. ‘Mesajul nostru cel mai important ţine de caracterul nostru civic. Fiind un partid civic, suntem un partid de dreapta. UDMR nu prea are această ideologie. Se duce când cu PSD, când cu PNL, când cu PDL. Noi ţinem la această ideologie de dreapta. Avem un program foarte bun. (…) Suntem un partid autonomist, asta nu înseamnă că vorbim numai de autonomia Ţinutului Secuiesc, ci vorbim şi de autonomie culturală, care este cel mai important obiectiv al nostru, cu păstrarea identităţii naţionale, dar nu neglijăm nici problemele economice,’ a subliniat liderul PCM.

Conform lui Biro, negocierile cu UDMR în vederea unei liste comune pentru europarlamentare au demarat deja, în prima decadă a lunii februarie urmând a doua rundă. De asemenea, el a precizat că PCM are pregătită o listă cu potenţiali candidaţi, specialişti.

Partidul Civic Maghiar numără în prezent circa 6.000 de membri cu carnet de partid, iar în Bihor, încă se mai actualizează numărul lor. La Bihor, PCM a obţinut cinci mandate de consilieri comunali – doi în Sălacea, doi în Biharia şi unul în Tărcaia.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.