Ministrul Meleşcanu, îndemnat să se preocupe şi de situaţia românilor din Băcel-Covasna, care trăiesc „în condiţii medievale”

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat marţi că i-a trimis o scrisoare ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, care s-a arătat preocupat de situaţia unor comunităţi româneşti din Ungaria, prin care îl îndeamnă să se preocupe şi de situaţia românilor din satul Băcel, judeţul Covasna, care trăiesc „în condiţii medievale”.

„Am urmărit cu interes declaraţiile dumneavoastră cu privire la problemele cu care se confruntă o comunitate de români din Ungaria. Sunt lucruri cunoscute, nespuse de multă vreme. Vă recomand să analizaţi o chestiune mult mai la îndemână cu privire la situaţia din comuna Chichiş, satul Băcel, judeţul Covasna, unde românii trăiesc în condiţii greu de imaginat. Această localitate se află la 15 kilometri de Braşov, 12 km de Sfântu Gheorghe şi la numai 2 km de un drum naţional”, a arătat Dorin Florea, solicitând o analiză a situaţiei din această localitate şi, eventual, cuprinderea comunei Chichiş într-un program de investiţii.

Edilul din Târgu Mureş, care susţine că bunicul său a fost primar în acea localitate înainte de anii ’20, a precizat că spre deosebire de restul comunei Chichiş, „unde majoritatea cetăţenilor sunt de etnie maghiară, comună care rivalizează cu Bulevardul Victoriei”, satul Băcel nu a fost prins în niciun program de finanţare, condiţiile de aici fiind „medievale”.

„Să nu credeţi că acest demers îl fac doar acum, pentru prima dată! Din anul 2004 am trimis nenumărate adrese Guvernelor României, miniştrilor şi prefecţilor care ar fi putut solicita o analiză serioasă în legătură cu cele arătate de mine, pentru că românii de acolo trăiesc în condiţii de neimaginat, medievale aş putea spune, localitatea Băcel nefiind beneficiara niciunui program local, regional, guvernamental sau european. Responsabilitatea se află la administraţia judeţului Covasna. Stimate domnule ministru, este o obligaţie de suflet şi din acest motiv vă scriu şi dvs. Bunicul meu a fost primul primar al acestei aşezări înfiinţate în anul 1920, după Marea Unire. Această comună a fost prosperă până când a fost transformată în sat şi afiliată comunei Chichiş, doar pe baza unor simple calcule ale regimurilor de după anii ’50”, a subliniat Dorin Florea.

Reacţia primarului din Târgu Mureş a venit pe fondul declaraţiilor ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, de la Budapesta, potrivit căruia în Ungaria există o comunitate de români ce se confruntă cu probleme foarte reale de supravieţuire, unele dintre ele, privind funcţionarea şcolilor sau existenţa unui ziar românesc. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

 1. cine da lectii
  mai bine s-ar interesa de primaria condusa de ei
  azi s-a stat 2 ore la taxe si impozite pentru plata sau certificate fiscale
  motivul NU MERGE APLICATIA

  expresii ale angajatelor
  ce credeti ca facem aici STAM CA MAIMUTELE IN VITRINA!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.