Miting pentru autonomie pe 10 martie la Tîrgu-Mureș

biro zsoltConsiliul Naţional Secuiesc (CNS) va organiza, în 10 martie, la Târgu Mureş, un miting menit să atragă atenţia Guvernului României că se doreşte o regionalizare a ţării, însă numai dacă va exista şi o regiune a Ţinutului Secuiesc, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt.

‘Mitingul pentru autonomie programat deja, se ştie şi data, 10 martie 2013, la Târgu Mureş. Eu salut iniţiativa CNS-ului că şi-a asumat această sarcină de a organiza acest miting (…) Este foarte actuală în România reorganizarea regională şi administrativă a ţării, noi ştim foarte bine declaraţiile domnului premier Ponta, care a spus că va fi reorganizare teritorială sau regională, dar nu putem vorbi de regiunea Ţinutului Secuiesc. Noi vrem să transmitem un mesaj clar actualei guvernări că reorganizare cu regiunea Ţinutul Secuiesc, deci acesta este cel mai important mesaj, aceasta va fi şi ideea care va fi promovată (la miting, n.r.)’, a spus Biro Zsolt.

Acesta a adăugat că iniţiativa mitingului aparţine PCM, care a susţinut ideea, însă în afara campaniei electorale, spre deosebire de UDMR şi PPMT care au avut astfel de manifestări în campania electorală. ‘UDMR şi PPMT au avut manifestări, mitinguri de autonomie – chiar dacă UDMR nu a vorbit despre un miting pentru autonomie, era un miting pentru apărarea simbolurilor secuieşti, pe urmă PPMT, tot la Sf. Gheorghe, a organizat un miting pentru autonomie. Noi am spus atunci, că nu poate să fie un lucru cu care faci campanie electorală, autonomia este un lucru deasupra politicii de partid şi deasupra partidelor şi am propus, la rândul nostru, ca acest miting să fie organizat după alegeri şi sub egida CNS, care garantează această neutralitate’, a susţinut acesta.

Liderul PCM a precizat că data de 10 martie a fost aleasă întrucât ‘atunci e Ziua Martirilor Secui’ şi că rămâne de văzut câte organizaţii vor participa la manifestare. ‘PCM şi-a anunţat intenţia de a participa, dar noi nu vrem să facem un beneficiu pentru partid. Domnul Izsak (liderul CNS, Izsak Balazs, n.r.) o să aibă negocieri şi cu UDMR-ul’, a mai spus Biro Zsolt.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

 1. dada…ROMANIA E A ROMANILOR! niciodata nu o sa fie aici autonomie…megreti in panonia voastra acolo si faceti cate autonomii vreti! Romania e a noastra!

 2. Or vedea ei autonomie cand n-o mai fi suflet romanesc in Ardreal. Sa vedeti placute bilingve tat la tata iskola.Istenul si etc.

 3. Ca sa fie clar: religie au importat, nevestele slute din Etelkuz le-au masacrat pentru a-si "achizitiona"europene, au terorizat veacuri de-a randul Europa.ACESTIA SUNT 'CIVILIZATII' care ne daul lectii de civilizatie!

 4. Tinutul secuiesc, pamant romanesc!

 5. Tinutul secuiesc, pamant OMENESC!

 6. Varga László Előd

  niciodata nu a fost pamant romanesc, si niciodata nu va fii , nu conteaza granitele.

 7. auzi mergeti in pannonia voastra….. domnule sau doamna draga noi cei din ardeal sau transilvania avem radacini in aceasta parte a tarii de sute de ani…. de sute de ani aparam aceste tinuturi care ne apartin de drept noua ardelenilor indiferent de ce nationalitate si avem dreptul sa cerem autonomie si cred ca fiecare etnie sau regiune geografica istorica are dreptul la autonomie (vezi dex, nu se vorbeste de independenta regionala)…iar acest nationalism xenofob si iredentist sunt doar unele apucaturi al unor persoane cetateni ai unei tari nou infiintate (vezi tratatul de la Trianon)….concluzie.. nu vrea nimeni sa va ia tara nu vrea nimeni sa injumatatim romania( desi cred ca nu ar fii o idee rea din pcv de vedere economic pentru transilvania)vrem doar autonomie dorim ca regiunea in care locuim sa decidem noi cate drumuri vom construi sau cate scoli si spitale inchidem sau deschidem vrem sa existe o transparenta mai buna in sistemul administrativ… si credema ca ne-am saturat de politica damboviteana ne-am saturat sa primim buget cu taraita desi contributia regiuni la bugetul de stat este considerabil mai mare ca in alte regiuni…..noi atat ne dorim o viata mai buna indiferent de origine etnica… va rog ganditiva un pic la voi, lasand la o parte orgolile natinaliste..o zi buna

 8. dar al cui e acel pamint ma,al ma-tii care a venit tirita de coada calului din Mongolia?

 9. Tinut secuiesc pamant romanesc Varga László Előd sa te duci in morti mati in stepele Asiei sau la Auschiwitz

 10. Romania si romanii traiesc aici de aproape 2000 de ani si stramosii daci de cel putin 4000 de ani. Si mai invata istorie. Unirea Transilvaniei nu s-a facut la Trianon ci la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918 cand toti romanii au decis in UNANIMITATE Unirea cu Tara Mama.
  In ce priveste bugetul esti intr-o mare eroare. Primele 3 judete care contribuie la bugetul de stat sunt Bucuresti, Constanta si Prahova asa ca argumentele ca „noi platim mai mult si primim mai putin” este o mare minciuna.
  Romania este Stat National Unitar si cine vrea sa fie respectat indiferent de etnie trebuie mai intai sa respecte.

 11. În timpul domniei lui Mihai Viteazul la 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima data unirea politica a celor trei tari romanesti cu un singur conducator.Inlăturarea domnitorului a dorită de habsburgi, care nu acceptau pretenţia sa de a păstra Transilvania, de Movileşti, care nu voiau să renunţe la Moldova si erau sprijiniti de Polonia şi de nobilii maghiari. Spre finele anului 1600, lui Mihai i se cere să părăsească ţara.
  Pentru ca nu se supune este ucis din ordinul generalului Basta, cu acordul austriecilor.

  În 1859 se realizeaza Unirea Principatelor române sub Alexandru Ioan Cuza.La 11 decembrie 1861 a fost dată de domnitor proclamaţia prin care făcea cunoscut întregii naţiuni ca: „Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Acest fapt mareţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldura de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor. Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor. În zilele de 5 si 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn. Alesul vostru va da astazi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!”

  …si voi vreti sa ne uitam trecutul,sa ne uitam stramosii,martirii?Sa stergem tot cu buretele ,sa renuntam la tot ce au facut ei pentru noi si sa ne lasam amagiti de promisiuni?Ca o vom duce mai bine?
  In tara mea sa nu mi se vorbeasca in limba romana?In tara mea sa fiu obligata sa invat limba maghiara?In tara mea sa mi se refuze un loc de munca pentru ca nu vorbesc limba maghiara?

  Nu dorim sa fim maghiarizati!Cu toate promisiunile voastre de mai bine,stim ca vom plati cu libertatea noastra pentru ele!

 12. multi comenteaza fara sa cunoasca istoria…

  vedeti putin cine a construit cladirile din centrul oraselor din Ardeal…

 13. Hey romanian guys…you should learn more history.Not the communist one !!!You should try some British or US sources because your romanian education it was crap.If romanians was first in SZeklerland,why the hungarians are majoraty there???Also, you want to enter EU ,but you still think like in stone age.Even the Dutch and British only hire romanians whit hungarian passport.
  Almoast all European contries has autonom regions,and they dont have a problem whit this.Mybe all romanian historical regions should ask autonomie ,i personaly beleive you would have a better life.
  Hungarians in Transilvania had a lot of crap because the comunist ,i think now this will change and they are some rules what even some fine politician like Ponta cant change…..

 14. Fals!!!
  Înaintea lui Mihai Viteazul au mai fost unificate Ţările Româneşti cu Transilvania. Sigismund Báthory e numele unificatorului. Dar nu ai de unde să ştii. Pentru că nu te învaţă la şcoală aşa ceva. Nu dă bine la imaginea şi cultul eroului român.
  Şi au mai fost multe lucruri în istoria României care nu sunt promovate, tot din aceleaşi motive. Mă repet: nu ai de unde ştii. Pentru că nici nu te interesează. Nu ai citit nimic din istoria adevărată, numai minciunile şi jumătăţile de adevăr din cărţile de istorie ceauşiste. Cam atât şi ştii.

 15. copii lui Burebista spun NU tinutului secuiesc!

 16. Fritz…poate ai dreptate,poate ca nu stiu dar nu poti sa spui ca nu ma intereseaza.Daca ar fi asa nu mi-as pierde vremea pe aici.
  Si daca Sigismund Báthory a facut prima unire vrei sa spui ca a gresit?
  Daca a luptat alaturi de Mihai Viteazul impotriva turcilor,a gresit?

  Ernest..egyem meg a szivedet!

  Steve,nu te da mare!Scrie in romana sau in maghiara daca esti de-al nostru.
  Daca nu”sezi pe fundul tau”,destul si-au bagat nasul strainii in treburile noastre.

  Pana la urma tot vom ajunge la o intelegere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.