Modificările legislative sperie fermierii

200154236-002Şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Harghita, Haschi András, a dat asigurări că fermierii din judeţ nu-şi vor pierde subvenţiile agricole în urma unor modificări legislative adoptate recent.
Şeful APIA Harghita a spus că a primit zeci de telefoane la de fermieri, asociaţii sau composesorate din judeţ care întrebau dacă îşi vor pierde subvenţia după ce, săptămâna trecută, printr-o hotărâre de Guvern, s-au adus modificări la legea pajiştilor şi la modul de acordare a subvenţiilor prin APIA.
Modificările
Haschi Andras a punctat că aceste modificări clarifică anumite chestiunile legate de dovedirea dreptului de folosinţă al terenului, a calităţii de fermier activ şi condiţiile de bază pentru acordarea subvenţiei pe suprafaţă.
,,În ceea ce priveşte folosinţa terenului, fermierul nu mai trebuie să dovedească de aici încolo proprietatea terenului ci doar dreptul de folosinţă al terenului. Calitatea de fermier activ înseamnă că terenul trebuie să fie folosit în scopuri agricole, iar subvenţia pe suprafaţă în cazul persoanelor fizice se acordă celui care foloseşte terenul în scopuri agricole, terenul arabil, printr-o anumită cultură, iar păşunea şi fâneaţa trebuie să fie păşunată cu animale proprii, iar în cazul asociaţiilor terenul trebuie să fie păşunat de animalele membrilor asociaţiei’, a explicat Haschi Andras.
Acesta a dat asigurări că nu vor exista în judeţ fermieri care îşi vor pierde subvenţia, singurele probleme putând să le întâmpine cei care nu pot să dovedească că folosesc terenul în scopuri agricole, punctând că există modalitatea ca doi fermieri să se asocieze.
,,Eu cred că, practic, până la urmă, nu vor fi mari diferenţe în următoarea perioadă, doar că problemele legate de acoperirea cu acte doveditoare a acestor lucruri s-au clarificat puţin. Dar din acest motiv nu cred că cineva îşi va pierde subvenţia. (…) Vor avea probleme cei care nu pot să dovedească că folosesc terenul în scopuri agricole, dar există modalitatea ca doi fermieri să se asocieze. Există o formă de asociere simplă, înregistrată la primărie, în care un fermier contribuie cu terenul şi celălalt cu animalele. Foarte puţini fac asta, dar ar fi forma logică în cazul în care unul are animale iar celălalt doar terenul. În judeţ sunt două cazuri de astfel de asocieri şi ar trebui să fie 2000 cel puţin”, a conchis Haschi Andras.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.