Motocicliștii trași pe dreapta de un vid legislativ

motocicletaDeși Codul Rutier a fost schimbat la începutul acestui an și organizarea examenului pentru permisul de conducere acordat motocicliștilor a fost schimbată, nici până astăzi normele metodologice de aplicare n-au apărut. Prin urmare, toate școlile de șoferi stau în așteptare și nu mai fac cursuri pentru cei care doresc un permis de conducere categoria A, pentru simplul fapt că nu știu cum va avea loc examenul.

În  luna martie a acestui an, ministrul Radu Stroe spunea că va schimba examenul pentru obținerea permisului de conducere, între schimbări fiind și unele în favoarea candidaților, dar și unele care înăspreau condițiile de eliberare a permisului. De pildă, cei care promovau examenul teoretic și picau la traseu, aveau posibilitatea să reia proba la traseu fără să mai dea examenul teoretic, timp de un an. Pe de altă parte, proba practică, spunea ministrul Radu Stroe, urmează să se înăsprească, pentru că cel examinat va da proba supravegheat de 3 persoane – doi instructori și un polițist – astfel: un instructor pe motocicletă alături de candidat, și două persoane într-o mașină care să-l urmărească pe candidat din spate (un instructor la volan, iar polițistul în dreapta). De asemenea, proba practică va fi dată și în poligon, dar și în trafic.

În teorie legea a fost anunțată, noul Cod Rutier a fost adoptat, însă nu și normele metodologice care să detalieze modalitatea de organizare efectivă a examenului. Prin urmare, de câteva luni încoace, cei care doresc să susțină examenul pentru obținerea unui permis de conducere categoria A, nu au cum să-l obțină. La școlile de șoferi se fac liste de așteptare, iar cei care doresc să obțină permisul stau și așteaptă din cauza unui vid legislativ. Proprietarii școlilor de șoferi se feresc să facă declarații în acest sens, iar cei de la Serviciul de Permise și Înmatriculări nu pot decât să stea și să aștepte o hotărâre, care ar trebui adoptată de Guvern la propunerea Ministerului Afacerilor Interne.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.