Multe întrebări în prima săptămână cu noile coduri

tribunalPreşedintele Tribunalului Mureş, judecătoarea Ioana Lucaci, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în prima săptămână de aplicare a noilor Coduri Penal şi de Procedură Penală, magistraţii ‘s-au lovit de multe întrebări şi multe necunoscute’. ‘În primele zile, am plecat împreună cu colegii mei de aici la ora 8.00, 9.00, 10.00 seara, în condiţiile în care am venit şi sâmbătă la lucru. Aplicarea noilor coduri s-a făcut cu multe întrebări, cu multe necunoscute, cu multe soluţii pe care le-am găsit, cu propuneri pe care le-am făcut celor din Minister, care gestionează aplicaţia ECRIS (de evidenţă şi repartizarea aleatorie a dosarelor, n.r.), cu propuneri pe care le vom înainta şi CSM -ului (…) Ne adaptăm din mers, pentru că soluţii nu avem.(..). Am semnalat aspectele care ţin de aplicaţii (ECRIS, n.r.) direcţiei din Minister, sperăm să şi găsim un răspuns. Din păcate, noi nu putem să intervenim în aplicaţie, pentru că este cea prestabilită de Minister’, a arătat Ioana Lucaci.

În privinţa clarificărilor aduse de Guvern, judecătorul a spus că acestea nu pot fi aplicate până când nu intră în vigoare. ‘Din câte ştiu, nu s-a publicat ordonanţa, noi cunoaştem ceea ce s-a propus. Ceea ce a adoptat Guvernul nu cunoaştem şi până dimineaţă aceasta nu era publicată. Sunt nişte clarificări minimale. Am înţeles că există un proiect de lege care se doreşte a fi trecut în Parlament până în vară, care să cuprindă mai multe modificări’, a precizat preşedintele Tribunalului Mureş.

Ioana Lucaci a mai spus că Secţia penală a Tribunalului Mureş are 6 judecători, care au fost repartizaţi deja, potrivit noilor prevederi, în judecători de drepturi şi libertăţi, judecători care soluţionează contestaţiile şi judecători care intră în şedinţe de judecată şi în complete constituite pentru aplicarea legii mai favorabile.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.