Multiculturalitatea, acasă la „Unirea”

Erika MargineanCiudate sunt căile Domnului! Mi-a fost dat să învăţ primele slove la o şcoală generală unde s-au dat apoi „lupte seculare” pentru schimbarea numărului de înmatriculare într-un nume reprezentativ pentru bătrânul nostru oraş de pe Mureş.
Primele propoziţii în schimb le-am caligrafiat într-o altă şcoală, deasemenea mult pomenită, ba pentru rezultatele ei, fiind o şcoală de elită, ba pentru că a ajuns mărul discordiei!
Da, despre Colegiul „Unirea” e vorba şi mă grăbesc să salut rezultatul, deşi fragil, obţinut zilele trecute în şedinţa Consiliului Local!
E îmbucurător faptul că s-a găsit o soluţie, chiar şi cu preţul compromisului, pentru „cimitirul tinereţii mele”, unde chiar aveam, „pedanţi profesori”, dar şi „examene grele”! Ar fi fost păcat să tragem cortina peste tradiţia multiculturalităţii a celui mai vestit liceu din oraş! Aici, până şi cârcotaşii pot fi de acord cu mine!
Pericolul, însă, a existat! Folosind o clădire retrocedată, e firesc să te supui regulilor proprietarilor! Chiar dacă e vorba de o casă de locuit, de unde te poţi trezi în stradă, chiar dacă e vorba de o şcoală!
Mai avem un drum lung de parcurs, drumul birocraţiei şi al legilor întortocheate, până când primul pas spre normalitate va deveni realitate!
Trebuie să remarc însă, că tinerii fac o altfel de politică, mai modernă, mai aproape de ideologia unui secol XXI şi reuşesc chiar să depăşească demagogia patriotardă, care nu aduce decât disensiune în târg.
Faptul că Peti András, Brassai Zsombor, aripa tânără a politicienilor români şi maghiari, care au luptat pentru reînfiinţarea unei şcoli confesionale în Tîrgu Mureş, dar au militat şi pentru păstrarea colegiului „Unirea”, nu poate decât să ne bucure! Până şi noţiunea de şcoală, unitate de învăţământ, presupune existenţa unor minţi luminate, sau pe cale de a se deschide spre multiculturalitate!
Săptămânalul „Punctul”, acest portavoce al prieteniei şi al bunei înţelegeri între diferite etnii trăitoare în acelaşi spaţiu geografic, salută soluţia găsită de Consiliul Local şi crede în continuare în multiculturalitate!

Erika MĂRGINEAN

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.