Munca la negru, în creștere în județul Mureș

munca la negruŞeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş, Andrei Mureşan, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă, că de la începutul anului în judeţ au fost surprinse muncind fără forme legale 216 persoane, cu 64 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

‘În primul trimestru al anului 2013, a derulat 724 de acţiuni de control la nivelul angajatorilor de pe raza judeţului, fiind vizate, în principal, depistarea angajatorilor care folosesc muncă la negru precum şi a celor care nu respectă legislaţia în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaţilor (…) Cu ocazia controalelor efectuate în primul trimestru al anului 2013, au fost depistate 216 persoane nedeclarate(comparativ cu primul trimestru al anului 2012 când au fost depistate 152 de persoane nedeclarate) şi au fost întocmite nouă sesizări penale către organele competente, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, la negru’, a spus Andrei Mureşan.

Potrivit şefului ITM Mureş, în urma controalelor efectuate au fost aplicate 176 de sancţiuni contravenţionale din care 92 de amenzi şi 84 de avertismente, valoarea totală a amenzilor fiind de 720.000 de lei.

Mureşan a arătat că motivul invocat cel mai des de către angajatorii surprinşi cu cazuri de muncă la negru este impozitarea excesivă a muncii de către stat.

Acesta a mai precizat că de la începutul anului în REVISAL au fost înregistrate 4.488 de noi contracte de muncă, însă au fost raportate şi 3.756 de încetări ale contractelor de muncă.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.