Ne-a dezamăgit

În istoria modernă a jocurilor olimpice, județul Mureș a dat până acum cinci sportivi care au reușit să câștige medalii. În ordine cronologică, fac referire la: Hazai Kálmán care în 1936 la Jocurile Olimpice de la Berlin a obținut medalia de aur cu echipa de polo a Ungariei; Simon Ladislau care în 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal a obținut pentru România o medalie de bronz la lupte; Nicolae Pop care în 1980 a câștigat o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, cu echipa de volei masculin; Radu Gelu care la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, ne-a reprezentat la competiția de haltere și a luat medalia de argint și Enikő Barabás Mironcic, care acum patru ani la Jocurile Olimpice de la Beijing a obținut o medalie de bronz alături de echipa de canotaj 8+1. „Surpriză”, nici un fotbalist.

Anul acesta Enikő Barabás a participat din nou, dar a ieșit din competiție fără să câștige vreo medalie. Norbert Trandafir n-a prins nici o finală în care să înoate după vreo medalie olimpică, iar Cristian Bățagă aflat în delegația României n-a reușit să facă mare brânză la probele de gimnastică.

Iar acum vă întreb: unde credeți că poate face Enikő, Norbert sau Cristian antrenamente? Că-n Tîrgu-Mureș sigur nu. Cine le plătește? Dar cazarea, masa, transportul? Detalii… în fond avem loturi naționale pe fiecare sport, ele se reunesc, intră în cantonamente de pregătire etc. Și până atunci Norbert de exemplu unde înoată? Câte ore pe zi i se oferă acces la un bazin și la ce costuri?

Dar acesta e doar vârful aisbergului care s-a proptit în sportul românesc și-l scufundă pe zi ce trece tot mai tare. Problema nu e că România încheie una din cele mai slabe prestații olimpice din istoria participărilor ei, ci e că acasă dăm de o realitate usturătoare. Într-un oraș de talie mică, Tîrgu-Mureș, care a dat totuși patru olimpici remarcabili, nu există sport de masă în adevăratul sens al cuvântului. Preferăm să finanțăm o jenantă echipă FCM, cu milioane de euro anual, dar clubul de kaiac canoe s-a desființat (da da, am avut inclusiv sportivi mureșeni campioni naționali), iar dacă practici sportul și locuiești la bloc, nici măcar nu mai ai unde să-ți lași barca peste iarnă. Dar ne bosumflăm că delegația de kaiac canoe a dezamăgit la Londra. Nu, n-a dezamăgit, ci țara i-a dezamăgit pe ei.

Cătălin Hegheș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.