Ne-a părăsit un om mare, Maftei Hurubean

hurubeanAjunul Crăciunului a fost unul tragic pentru familia lui Maftei Hurubean, fost director al Combinatului Chimic din Tîrnăveni. Hurubean a fost director general al Combinatului, în perioada de glorie a fabricii, fiind foarte apreciat de către cei peste 6.000 de angajați de atunci și ulterior de numeroși localnici din Tîrnăveni.

După cum spun cunoscuții, Maftei Hurubean era un tehnolog desăvârşit. După absolvirea Şcolii Tehnice de Chimie din Tîrnăveni a urmat facultatea de Chimie din Timişoara. O instalaţie de complexitate deosebită cum era Bicromatul 2, nu avea secrete pentru Hurubean. În anul 1986, odată cu plecarea ing. Ioan Boitan la Tîrgu-Mureş, Maftei Hurubean a devenit director general al Combinatului Chimic din Tîrnăveni. În calitatea pe care o avea a optat pentru o conducere colegială a platformei chimice.

Corect, profesionist…

,,L-am cunoscut în anul 1967, anul venirii mele în Combinat. Era şeful secţiei Bicromat (la capacitatea de producţie de atunci: 6000 t/an). Pe motive de sănătate a fost scos din mediul toxic şi a lucrat în cadrul Serviciului tehnic la reproiectarea instalaţiei de Oxid de Zinc, care nu putea funcţiona în forma proiectată iniţial. În 1969 a luat fiinţă Grupul Industrial de Chimie Tîrnăveni, în care erau incluse şi unităţile din Turda, Ocna Mureş şi Copşa Mică. Ca inginer-şef adjunct investiţii pe Grup s-a ocupat de problematica dezvoltării celor patru platforme chimice. În anul 1973 s-a desfiinţat Grupul şi am intrat în Centrala Industrială de Produse Anorganice Râmnicu Vâlcea. Împreună cu ing. Ioan Boitan – director general la Combinat, inginerul Maftei Hurubean, promovat la funcţia de director producţie, au făcut un tandem redutabil. Cu cei şase şefi de secţie avea o colaborare corectă pe linie profesională, era foarte exigent pentru că era foarte priceput, dar era şi foarte prietenos. Nu ştiu să fi făcut rău cuiva!”, a declarat Octavian Popa, fost primar al municipiului Tîrnăveni și fost coleg al lui fostului director.

Maftei Hurubean a renunțat la postul de director general, iar apoi, după ceva timp s-a pensionat. A lucrat totuși în continuare la Tîrnăveni şi Tîrgu-Mureş, pentru a-şi ajuta familia, până când o boală nemiloasă l-a răpus în data de 24 decembrie 2012.
Maftei Hurubean a contribuit enorm la rezultatele bune pe care le-a avut fotbalul la Tîrnăveni. A şi jucat în anii ’60 la Chimica, iar apoi a pus serios umărul la promovarea echipei de seniori în divizia B, în 1976, şi la câştigarea Campionatului naţional de juniori un an mai târziu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.