Ne conduce o pleiadă de înstăriți

Cei 34 de consilieri județeni, plus președintele Consiliului Județean (CJ) și-au făcut publice declarațiile de avere, după validarea lor în funcție. Dacă ne uităm la averile lor, constatăm că avem la conducere județului o pleiadă întreagă de persoane înstărite.

Ciprian Dobre

De pildă, dacă începem cu președintele CJ Ciprian Dobre, acesta are nu mai puțin de trei terenuri intravilane în Tîrgu-Mureș, trei apartamente cu suprafețe între 40 și 104 mp, precum și o casă de 100 de mp. Președintele CJ conduce o mașină personală BMW, fabricată în 2005, iar averea personală este completată de o colecție de bijuterii estimată la 7.000 de euro. În plus, la începutul anului, în luna februarie a vândut un apartament pentru care a încasat 90.000 de euro. Banii nu se regăsesc în conturile familiei, care însumează abia puțin peste 15.000 de lei, însă o posibilă explicație ar putea fi creditele numeroase la care a apelat familia începând cu anul 2004. Familia Dobre a câștigat însă destul de bine dacă ne uităm la capitolul venituri, unde din indemnizația de parlamentar și câștigurile celor două cabinete de avocatură (Ciprian Dobre și Iuliana Dobre), veniturile anuale au ajuns la peste 367.000 de lei, adică un venit lunar de peste 30.000 de lei. Așadar, nu greșim când spunem că avem un președinte CJ înstărit.

Vicepreședinții

Mergând mai departe, vicepreședintele Lokodi Edita deține un teren agricol și unul forestier la Ghindari și un garaj prefabricat în Tîrgu-Mureș. Colecția de trei picturi în ulei este estimată la 8.000 de euro, iar din vânzarea unui apartament vicepreședintele CJ a mai încasat anul trecut 110.000 lei. În conturi însă Lokodi are 60.600 euro plus alți 147.000 de lei, din care și-a putut permite să acorde un împrumut fiicei sale în valoare de 10.000 de euro. De la CJ, Lokodi a câștigat anul trecut 47.988 de lei, dar acesta e doar un procent mic din veniturile realizate anul trecut. După ce s-a judecat cu Statul, Lokodi a reușit să obțină o sentință civilă prin care a primit 133.106 de lei în 2010, 99.770 de lei în 2011, plus 7.087 de lei lunar de la acea dată în continuare. În fine, ca membru în Comitetul Regiunilor Bruxelles, Lokodi a mai încasat un venit estimat la 10.000 de euro.

Celălalt vicepreședinte, Ovidiu Dancu, fost primar la Luduș, deține în Luduș un teren intravilan de 800 mp, un apartament de 83 de mp și trei mașini fabricate între 1998 și 2004. Nu declară bani în conturi, ci doar un împrumut scadent în 2014. Veniturile familie au fost în 2011 de 15.853 de lei, adică 1.321 de lei pe lună, deci ne este destul de greu să înțelegem cum a supraviețuit familia cu un venit pe cap de familie comparabil cu salariul minim pe economie.

Dintre consilierii mai înstăriți…

…dacă îi luăm în ordine alfabetică, ne-am opri prima dată la Mihai Antonie de la USL, care are trei terenuri, o casă la Tîrgu-Mureș, o cabană la Lunca Bradului, o casă la Recea, plus trei spații comerciale la Tîrgu-Mureș. Colecția de 30 de tablouri este estimată la 30.000 de euro, plus 7.000 de euro și 2.600 de lei în conturi. Balogh Iosif de la UDMR are două terenuri, o casă și două spații comerciale la Gornești și un depozit bancar de puțin peste 961.000 de lei. Tot de la UDMR, consilierul județean Ilyés-Tóth Sándor are trei terenuri la Ceuașu de Câmpie (două în intravilan) și un teren în intravilanul de la Tîrgu-Mureș, câte o casă la Tîrgu-Mureș și Ceuașu de Câmpie (interesant, ambele obținute din donație), o mașină de teren, două motociclete și un tractor și acțiuni în valoare de 50.000 de lei. Kelemen Attila Jr., fostul consilier al ministrului Mediului, are o casă în Tîrgu-Mureș, un autoturism, arme de vânătoare în valoare de 5.000 de euro și un depozit de 4,48 milioane forinți, adică aproximativ 16.000 de euro.

Liberalul Akos Mora are un teren intravilan în Tîrgu-Mureș, o casă, un apartament și un garaj, un autoturism și foarte multe conturi deschise, dar și un împrumut consistent. Însumat, în conturi deține aproximativ 23.000 de lei și aproximativ 85.000 de euro. În plus, și-a împrumutat firmele familiei cu aproape 90.000 de euro și 70.000 de lei. De la USL, conservatorul Dinu Socotar deține un teren agricol la Sîngeorgiu de Pădure, unul intravilan la Tîrgu-Mureș, două case tot aici, un apartament la Sîngeorgiu de Pădure, plus părți sociale sau acțiuni în valoare de peste 1,13 milioane lei. Fostul vicepreședinte CJ Szabó Árpád a reușit să intre în posesia a trei terenuri intravilane (două în Miercurea Nirajului, unul în Tîrgu-Mureș), plus păduri, fânețe și terenuri agricole. Are, de asemenea, câte un apartament în Mediaș, Miercurea Nirajului și Tîrgu-Mureș, o casă de vacanță la Zetea, plus un spațiu comercial la Miercurea Nirajului, două autoturisme și o remorcă.

Tatár Béla are trei terenuri intravilane la Tîrgu-Mureș, Sîngeorgiu de Pădure și Săcădat, o casă și un apartament la Tîrgu-Mureș, două autoturisme, tablouri și bijuterii în valoare de 12.000 de euro, a acordat împrumuturi de 15.000 de euro, dar are și două credite. În fine, ultimul de remarcat în privința averii ar fi fostul primar de la Luduș în mandatul trecut, Florin Urcan, care are în proprietate un teren și o casă la Luduș și acțiuni la firmele sale estimate la peste 1,17 milioane lei.

Cătălin Hegheș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

 1. pe ciprian dobre l am cunoscut ca avocat amarat avea un audi vechi de prin anul 1985,sotia un pejeot rosu in liesing iar biroul de avocatura atata jalnic
  dupa ce a intrat in politica si a ajuns sef pnl tg.mures a inceput sa se ridice
  a ajuns prefect imediat a schimbat biroul de avocatura ,apoi deputat imediat si a cumparat bmv
  apoi sotia lui idem
  din avocatura nu a facut bani
  din politica
  si e bine pentru un fost muncitor la combinatul chimic tg.mures
  nu?
  ce ziceti?

 2. apoi ciprian dobre fiind in politica a inceput sa si trimita clentii la biroul de avocatura a iuliana dobre sotia
  acum vad ca sotia lui deschide birou notarial
  altii cu facultata de drept nu pot accede in breasla notarilor
  dar dobre n are probleme cu asa ceva
  cat e politician trage tare
  cind o sa fie dat afara ca altii
  el are avocatura sotia notar public
  pot apoi sa traiasca bine
  ceilalti ce l voteaza ?
  problema lor cum traiesc
  dobre sa traiasca bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.