Neatenția provoacă victime pe pârtii

accident-schiUn număr de 50 de accidente s-au produs pe pârtiile din Harghita de la începutul sezonului, salvamontiştii intervenind pentru ajutorarea răniţilor.

Şeful Serviciului Public de Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat că cele mai multe dintre accidente s-au produs din cauza neatenţiei schiorilor, a faptului că unora nu le pasă de celelalte persoane prezente pe pârtie sau în apropiere, dar şi a prostului obicei al unor schiori de a practica acest sport atunci când se află sub influenţa băuturilor alcoolice.
Fekete Ors a spus că din cele 50 de accidente, trei au fost foarte grave întrucât schiorii au suferit fracturi la coloana vertebrală. De asemenea, două persoane, aflate la marginea pârtiei, au fost grav rănite după ce au fost lovite de un schior neatent.
Şeful salvatorilor montani harghiteni a subliniat că s-au înregistrat accidente şi pe pârtiile care nu au asigurat serviciu de permanenţă pentru acordarea primului ajutor şi a făcut apel la administratori să fie mai atenţi la acest aspect, întrucât este vorba despre siguranţa turiştilor.
,,E important să existe serviciu de permanenţă de prim ajutor, pentru că nu e deloc plăcut să stai o oră cu piciorul rupt, în zăpadă. Administratorii de pârtie trebuie să pună înainte de orice siguranţa turiştilor”, a spus Fekete Ors.
Acesta a recomandat celor care pornesc în drumeţii să se echipeze corespunzător, să se informeze dacă există probleme pe anumite trasee şi să noteze coordonatele celor 11 refugii montane instalate în judeţ. Totodată, schiorii sunt atenţionaţi să renunţe să intre pe pârtie dacă au consumat băuturi alcoolice, pentru a nu pune în pericol siguranţa lor şi a celorlalţi turişti.
În ciuda temperaturilor neobişnuit de ridicate, în judeţul Harghita se schiază în condiţii bune pe mai multe pârtii, cum ar fi Topliţa, Homorod, Băile Harghita sau Băile Tuşnad.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.