Negocieri Tokes-UDMR, via Budapesta

Laszlo TokesPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că europarlamentarul Laszlo Tokes i-ar fi cerut în această săptămână sprijinul premierului Ungariei, Viktor Orban, pentru ca UDMR să îl coopteze pe lista de candidaţi la alegerile europarlamentare. ‘Eu am fost vineri la Budapesta, înainte de UDMR şi de domnul Laszlo Tokes. Am avut consultări şi cu partidul de guvernământ. Domnul Tokes (Laszlo, n.r.) a cerut sprijinul domnului premier (Viktor Orban, n.r.) să pună o vorbă bună la UDMR, pentru ca UDMR să îl accepte. Întrebaţi-l pe domnul Tokes. Întâlnirea dintre domnul premier şi domnul Tokes s-a axat pe această temă, a cerut sprijin ca să fie selecţionat’, a susţinut Biro Zsolt.

Liderul PCM a subliniat că există o serie de membri ai formaţiunii sale care au semnat pentru existenţa unei liste de candidaţi la Parlamentul European, o listă a solidarităţii maghiare, pe care să se regăsească şi europarlamentarul Laszlo Tokes, însă decizia finală aparţine ‘selecţionerului’, care în acest caz nu este Partidul Civic Maghiar.

În altă ordine de idei, Biro Zsolt a arătat că este necesară o conlucrare între formaţiunea sa, UDMR şi Consiliul Naţional Secuiesc, pentru adoptarea de către cele 153 de consilii locale identificate ca făcând parte din ţinutul secuiesc a hotărârilor de sprijinire a autonomiei acestei zone.

Biro Zsolt, care este şi membru în prezidiul Consiliului Naţional Secuiesc, a arătat că această organizaţie a trimis câte o scrisoare primarilor celor 153 de localităţi, prin care le-a cerut să adopte hotărâri de consiliu local prin care să sprijine demersul autonomist. ‘CNS a adresat o scrisoare primarilor din 153 de primării din ţinutul secuiesc ca în consiliile locale să se adopte câte o hotărâre prin care îşi arată sprijinul pentru autonomia ţinutului secuiesc. Şi pe această temă trebuie să conlucrăm cu UDMR, noi avem 6 primării, majoritatea le are UDMR. Consideră, că acel proiect de hotărâre şi acea hotărâre care va fi adoptată trebuie să respecte formele legale ca să nu ajungem în situaţia în care prefecţii să le anuleze. Dacă o să găsim formula juridică potrivită, atunci prefecţii – dacă nu le acceptă – să putem merge mai departe şi la forurile internaţionale şi trebuie să ţinem cont de criteriile juridice pentru a fi mai eficienţi’, a susţinut Biro Zsolt.

În privinţa campaniei electorale din Ungaria, pentru alegerile generale din data de 6 aprilie, Biro Zsolt a spus că speră într-o participare exemplară din partea maghiarilor din România care au şi cetăţenia ungară, el adăugând că membrii formaţiunii sale vor şti cu cine să voteze, dat fiind faptul că Laszlo Kover (FIDESZ), preşedintele Parlamentului Ungariei, este şi preşedintele de onoare al Partidului Civic Maghiar.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.