Noaptea muzeelor, cu program bogat la Sighișoara

sighisoaraÎn 18 mai în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, având ca temă Muzeele şi patrimoniul imaterial. Instituită de ICOM in 1977, Ziua Internaţională a Muzeelor este un eveniment anual destinat sensibilizării publicului cu privire la rolul important pe care în joacă muzeele în societate. Cu această ocazie se organizează zile ale porţilor deschise, expoziţii temporare, vizite cu ghidaj special şi întâlniri cu publicul. În acest an, Noaptea Muzeelor se va suprapune în mod fericit cu Ziua Internaţională a Muzeelor, marcând sărbătoarea comunităţii ca beneficiar al efortului Muzeului de Istorie de a–şi exercita rolul educativ cu şi pentru comunitate, pe lângă cel clasic al valorificării patrimoniului cultural local.

Tema ediţiei din acest an a Nopţii Muzeelor de la Sighişoara este „Tinerii vorbesc. Mesajele tinerei generaţii către comunitate.” Elementul central va fi stema oraşului ale cărei culorii predominante – roşu şi galben – se vor regăsi în costumaţia participanţilor precum şi în decoruri.

Elementul de noutate al acestei ediţii va fi desfăşurarea concomitentă în trei locaţii: Piaţa Muzeului 1 – în faţa Turnului cu Ceas – Piaţa Muzeului 7- în faţa Primăriei respectiv Piaţa Cetăţii. Programul cuprinde pe lângă tradiţionala paradă a participanţilor, însoţită de Fanfara „Sighişoara” precum şi numeroase surprize care vor fi dezvăluite la momentul oportun. Cele trei puncte de vizitare ale Muzeului: Turnul cu Ceas, Camera de Tortură, Colecţia de arme medievale vor fi deschise până la ora 1 noaptea, publicul având acces gratuit.

Muzeul de Istorie, instituţie de cultură aflată sub autoritatea municipalităţii, a angrenat în organizarea evenimentului elevi de la Liceul „Joseph Haltrich”, Colegiul Naţional „Mircea Eliade” – 46 de voluntari – colaborând ca şi la ediţiile anterioare cu Fanfara Sighişoara, Toboşarul Cetăţii, Cercul de Teatru al Clubului Copiilor, precum şi cu Asociaţia Artiştilor Plastici Sighişoreni „Alma Mater Castrum Sex”.
Coordonatorul proiectulului, d-na Florin Ştefan, responsabil comunicare, al Muzeului de Istorie prezintă astfel evenimentul: „NOAPTEA MUZEELOR 2013 va fi, practic, o mişcare urbană, un flashmob, având ca tema/titlu: „TINERII VORBESC. Mesaje ale tinerei generaţii adresate comunităţii locale sighişorene.” Mesajele sunt generale, exprima dorinţa de schimbare a mentalităţii, mesaje de iubire, mesaje de implicare. Vă dau câteva exemple: ˝Dezvoltăm, nu abandonăm˝ (ideea de a dezvolta împreună oraşul pentru a stopa părăsirea lui de către tinerii care pleacă la studii şi nu se mai întorc), ˝Iubim nu dispreţuim˝ (prea puţină iubire, prea multă preocupare pentru bani şi profit), ˝Educaţi-ne să fim mai buni˝ (dorinţa de a învăţa în şcoli lucruri care să stimuleze creativitatea tinerilor, lucruri care să placă şi să fie folosite apoi pentru binele comunităţii. ˝Educaţie, cultură, o viaţă mai bună˝ (credinţă în valori). Mesajele le vom tipări pe nişte fluturaşi gen bancnote pe care le vom arunca din Turnul cu Ceas. In faţa Turnului cu Ceas, în Piaţa Cetăţii şi în faţa Municipiului Sighişoara vom desena pe caldarâm trei steme ale oraşului uriaşe, care vor fi reconstituite din corpurile tinerilor. Pentru câteva minute ei vor antrena câteva mişcări care vor surprinde publicul, un flashmob. Manifestarea se va desfasura sub culorile roşu şi galben (culorile stemei), toti participantii vor purta aceste culori. multe alte surprize.”

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.