Noi cote la cişmele

Aproape 2.000 de persoane din Tîrnăveni beneficiază de apă potabilă prin intermediul cişmelelor stradale amplasate pe câteva străzi din localitate. Factura achitată de Primărie pentru plata apei consumate se ridică lunar la aproape 4.000 de lei. Pentru acest tip de cişmele nu există reglementată metoda de calcul al consumului pauşal, fapt pentru care a fost aproximat un consum de 25mc/cişmea/lună, urmând ca în urma citirilor lunare să fie calculat un consum mediu lunar.

Puțină istorie

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Tîrnăveni, din data de 12 noiembrie 2009, au fost aprobate cotele de consum la cişmelele publice din Tîrnăveni, care deservesc în principal populaţia de etnie romă. În perioada 2009-2012, adeseori aceste cote au fost depăşite, Primăria fiind pusă în situaţia de a solicita întreruperea alimentării cu apă creând astfel nemulţumiri în rândul populaţiei care beneficia de acest serviciu. O perioadă s-a trecut şi la măsura coplăţii din partea beneficiarilor care erau nevoiţi să achite diferenţa de apă consumată din buzunarul propriu. Reprezentantul romilor a declarat că strângerea respectivelor sume de bani este un procedeu foarte dificil deoarece majoritatea familiilor care locuiesc în zonă nu au locuri de muncă şi au un nivel de trai foarte scăzut.

Mai multă apă

În şedinţa ordinară din data de 12 iulie 2012 au fost aprobate noi cote de consum pentru cişmelele stradale din Tîrnăveni. Astfel, s-a estimat un consum total lunar de 1.150 mc, deci mai multă apă disponibilă pentru târnăvenenii aflați în zona cișmelelor. Acestea sunt amplasate pe străzile Avram Iancu, de la care beneficiază 114 persoane; pe strada Dezrobirii de care beneficiază 356 de persoane; în cartierul Livezii de unde beneficiază 443 de persoane, în colonia Dîmbău pentru 116 persoane, pe strada Pinului pentru 328 de persoane şi pe strada Viticultorilor de unde beneficiază 200 de persoane de apă potabilă.

Administraţia locală mai intenţionează şi amplasarea a patru cişmele stradale de tip ţâşnitoare montate în zona centrală a municipiului. „Avem în plan montarea a 4 ţâşnitori în Parcul Primăriei, în faţa Bisericii Sfântu Gheorghe, în parcul copiilor şi în zona centrală pe strada Republicii nr.58”, a declarat viceprimarul Mohamed Barmou, care a condus şedinţa Consiliului Local unde s-a discutat despre situaţia cişmelelor stradale din Târnăveni.

Problema cişmelelor stradale a stârnit în rândul aleşilor locali mai multe opinii, pe de o parte fiind grija faţă de aceste familii nevoiaşe care trebuie ajutate pentru a nu deveni un focar de infecţie în oraş din cauza lipsei totale a apei, iar de cealaltă parte nedreptatea faţă de alte categorii sociale, uneori chiar mai defavorizate, dar cărora Primăria nu le achită factura la apă. Proiectul care prevedea noile cote de consum pentru cele 10 cişmele din Târnăveni a fost în cele din urmă aprobat.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.