„Nu cei din Tîrgu-Mureş au provocat”

prefect corneliu grosuPrefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat marţi presei că cei care au provocat forţele de ordine la Târgu Mureş, luni seara, în timpul marşului neautorizat, au fost cei de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate), şi nu Jobbik sau Garda Maghiară. ‘Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbik-ul şi Garda Maghiară au fost de data aceasta în limita unei normalităţi pe care noi o dorim în continuare. Cei care vorbesc de Jobbik şi de Gardă nu ştiu nici măcar însemnele, nu ştiu nici măcar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehemenţi au fost de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate). Dar nu cei din Târgu Mureş au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureş au provocat organele ordine – nu doar ale autorităţilor, ci şi ale organizatorilor – ci au fost de prin Harghita şi Covasna. Aceştia au fost cei mai vehemenţi, aceştia au venit şi s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureş. De aceea spun că nouă nu ne trebuie în oraş venituri să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş, seara, când oamenii vin de la serviciu, să îi asculte pe ei când urlă ca disperaţii’, a susţinut prefectul de Mureş.

Corneliu Grosu a accentuat faptul că pe viitor aceste marşuri nu trebuie să mai aibă loc şi trebuie stabilite condiţiile exacte pentru orice manifestare istorică. ‘Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Autorităţile de data aceasta – pe un fundament legal care nu există acum şi care trebuie creat – trebuie să interzică astfel de manifestări’, a susţinut Grosu.

Prefectul de Mureş a arătat că la marşul neautorizat au participat circa 2.000 – 2.400 de persoane din afara judeţului, restul din judeţ şi din Târgu Mureş, fapt ce a însemnat ‘un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de oameni’. ‘La Monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe parcursul mişcării maselor de oameni dinspre locaţie spre centrul oraşului, acţiunile s-au dovedit a fi de departe convergente comemorării, au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine, scandând lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române din Bucureşti şi Târgu Mureş. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor aşa-zise drepturi pe care unii şi le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunţa cu surle şi trâmbiţe, inclusiv de către organizatorul principal Izsak Balazs, că ne vom duce la Prefectură şi vom depune documente de protest la Guvern şi la Preşedinte. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineaţa am fost informat că a venit pe e-mail un document cu tot felul de revendicări… Toate acestea sunt speculaţii propagandistice’, a subliniat Corneliu Grosu.

Acesta a afirmat că nici presa, nici autorităţile, nici ‘oamenii normali’ nu au fost sensibilizaţi de cerinţele formulate de protestatari, că acestea au fost dezavuate, iar incidentele au fost izolate. ‘Am fost prezent tot timpul, nu am avut incidente de niciun fel. (…) Cineva a spus că s-a aruncat cu pietre şi petarde, nu a fost adevărat, au fost câteva pocnitori folosite de sărbători. Au fost mulţi oameni beţi, aseară nu putea să plece un autobuz către un judeţ pentru că nu îl găseau pe unul care era beat prin boscheţi. (…) Din păcate am avut câţiva reprezentanţi din afara ţării (Mark Gafarot, Catalonia, Günther Dauwen, directorul Alianţei Liber Europene, Belgia, plus un primar din Ungaria, n.r.) care au venit să ne dea lecţii de democraţie, acolo unde ei nici nu sunt luaţi în seamă’, a mai susţinut Corneliu Grosu.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.