Nu mai vrea nimeni gunoiul din Tîrnăveni

Problema depozitării deşeurilor a apărut odată cu punerea în aplicare a normelor Uniunii Europene care prevedeau închiderea gropilor clasice de gunoi şi deschiderea de depozite ecologice de deşeuri. Chiar dacă municipiul Tîrnăveni a făcut paşii potriviţi pentru respectarea obligaţiilor impuse de la Bruxelles, eşecul autorităţilor judeţene s-a răsfrânt şi asupra municipiului de pe Târnava Mică. Depozitul ecologic de la Ungheni care ar fi trebuit să deservească şi municipiul Tîrnăveni nu a mai fost realizat, astfel că localitatea a rămas cu gunoiul ,,în ogradă”.

NU!, la Câmpia Turzii

După ce a fost realizată din fonduri europene o staţie de transfer deşeuri care asigură compactarea şi selectarea reziduurilor colectate din municipiu, până nu demult gunoiul colectat în municipiul Tîrnăveni era depozitat la groapa ecologică din Câmpia Turzii. Dar, prin adresa nr.3154/4 din 21.06.2012, societatea care se ocupă de administrarea depozitului de deşeuri, a informat administraţia din Târnăveni că în conformitate cu hotărârea de Guvern nr.349/2005, anexa 5, din data de 15 iulie 2012 depozitarea deşeurilor la Câmpia Turzii nu mai este posibilă.

Pentru a rezolva problema, autorităţile au contactat proprietarii depozitelor de la Ocna-Mureş, Aiud sau Alba Iulia care au ca termen de închidere 2013-2015, însă au primit refuzuri. Municipalitatea a primit totuși acceptul din comuna Cristian, judeţul Sibiu, dar din cauza distanţei, 81 de km, apărea inconvenientul că nu se putea efectua decât un singur transport pe zi, în plus tariful de depozitare comunicat a fost de 50 de lei /tonă, fără TVA.

Soluția temporară

În cele din urmă, prin intervenţia autorităţilor s-a reuşit acceptarea depozitării deşeurilor la Sighişoara, ceea ce va duce însă la o majorare a costurilor. Dacă la Câmpia Turzii tariful era de peste 25 de lei pe tonă, la Sighişoara depozitarea deşeurilor va costa 31 de lei pe tonă. Consilierii locali au aprobat majorarea acestor tarife.

Soluţia este însă una temporară, dar autorităţile şi-au pus din nou speranţa în viitorul depozit ecologic judeţean care urmează a fi realizat la Sânpaul şi care va rezolva problema depozitării deşeurilor. Până atunci nota de plată, tot mai ridicată, o vor achita localnicii din Tîrnăveni.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.