„Nu vom renunţa niciodată la ideea autonomiei”

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, miercuri, în deschiderea Universităţii de Vară Tusvanyos că maghiarii nu vor renunţa niciodată la ideea autonomiei, fie că este vorba de autonomie culturală sau teritorială. Oficialul ungar a ţinut să le transmită ‘prietenilor români’ că această solicitare este conformă cu normele europene şi nu reprezintă ceva ‘nemaiauzit’. ‘Nu vom renunţa niciodată la ideea autonomiei, toţi paşii trebuie să fie pentru autonomie – pentru ungurii din diaspora autonomie culturală şi autonomie teritorială pentru cei care trăiesc în bloc. (…) Le transmitem prietenilor români că nu e nimic special în asta, maghiarii nu au cerut niciodată nimic din ceea ce nu e în Uniunea Europeană, dacă alţii pot şi noi putem’, a declarat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Vicepremierul Ungariei a ţinut să adauge că maghiarii nu pot accepta să fie cetăţeni de categoria a doua şi nu vor renunţa la solicitarea de acordare a autonomiei. ‘Nu putem accepta să fim cetăţeni, naţiuni de categoria a 2-a. Dacă alte persoane şi naţiuni au aceste drepturi, dacă alţii pot şi noi putem. Prietenii români trebuie sa vadă că nu vom renunţa niciodată la asta, dar asta nu înseamnă un lucru (…) nemaiauzit, ci este un lucru care e prezent în Uniunea Europeană. Nu vom renunta niciodata la acest scop’, a conchis Semjen Zsolt.

Cea de-a 23-a ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad şi-a deschis porţile, miercuri, la eveniment urmând să fie prezente personalităţi ale vieţii politice a maghiarilor din România, Ungaria dar şi din Serbia sau Slovacia. Sâmbătă, în ultima zi a evenimentului, este aşteptat să participe la dezbateri şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.