Numărul abandonurilor școlare, în scădere

abandon eleviNumărul elevilor aflaţi în abandon şcolar, dar şi a celor care au rămas corigenţi, în primul semestru al anului şcolar, este în scădere în judeţul Harghita.

Potrivit datelor prezentate marţi, într-o conferinţă de presă, de inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig, în primul semestru al anului şcolar 2013-2014 s-au aflat în situaţie de abandon şcolar un număr de 170 de elevi, faţă de 247 câţi au fost în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 31 la sută.

,,A scăzut cu 31 la sută faţă de anul şcolar trecut şi ne bucurăm foarte mult pentru că am ajuns la o scădere semnificativă. Nu este neapărat meritul Inspectoratului, cât al unităţilor de învăţământ, al consilierilor şcolari, al părinţilor. Noi ştim că există şi nişte constrângeri cu efecte sociale, dar pe de altă parte ştim că şi munca de convingere a dat roade”, a declarat Bartolf Hedvig.

Inspectorul şcolar general a precizat că cei mai mulţi elevi aflaţi în abandon şcolar sunt din zonele Cristur şi Topliţa şi ei provin, de obicei, din familii dezorganizate.

Bartolf Hedvig a mai adăugat că, potrivit datelor statistice, se constată şi o scădere cu aproximativ 15 la sută a numărului de elevi corigenţi. În semestrul I s-au înregistrat 4041 de elevi corigenţi, faţă de 4784 câţi au fost în aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut.

,,Scădere a numărului de corigenţi cred că arată şi o anumită calitate a învăţământului dar şi o anumită seriozitate. Probabil că încep elevii să-şi dea seama, în special cei de liceu, că trebuie să înveţe dacă vor să ajungă la o diplomă. Pentru noi este un semnal bun şi pentru şcoli şi dorim ca această cifră să fie în continuare în scădere”, a precizat inspectorul şcolar general.

Analiza situaţiei la învăţământ pe semestrul trecut mai arată că un număr de 40 de elevi au fost exmatriculaţi din cauza numărului mare de absenţe sau a comportamentului necorespunzător, la 52 li s-a retras bursa ,,Bani de liceu”, iar 51 au rămas fără bursa profesională, tot din cauza absenţelor.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.