O alternativă înțeleaptă pentru tineri: L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș

Ne-am propus să vă prezentăm niște tineri care știu să se distreze ca toți tineri, dar care reușesc să facă acest lucru într-un mod civilizat, îmbinând totodată distracția cu activități prin care își arată grija față de alții sau față de evoluția lor sufletească.
Acești tineri sunt membri ai Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români (L.T.C.O.R.) din Tîrgu Mureș.
Mai întâi, vă propunem un scurt interviu cu coordonatorul LTCOR, preotul Iuliu Florea, iar apoi vă prezentăm câteva dintre ultimele activități ale tinerilor din LTCOR.
Liga este deschisă tuturor tinerilor care vor să-și petreacă timpul liber într-un mod util și plăcut, să participe la conferințe, la excursii, la seri de rugăciune, de lectură, de pizza….

Activități deosebite

Reporter: Părinte Iuliu Florea, de când coordonați L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș și care este scopul acestei organizații?
Iuliu Florea: Sunt coordonatorul L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș de aproximativ trei ani. Scopul Ligii este să îndrumăm tinerii în viața duhovnicească, să le dăm o posibilitate de a evolua din punct de vedere duhovnicesc.
Rep.: Cum atrageți tinerii în Ligă?
I.F.: Am făcut mediatizare, am umplut orașul cu afișe, iar alții află despre Ligă din vorbă în vorbă, de la prieteni, cunoștințe. La Ligă vin mai ales tineri de liceu sau de facultate. Tot timpul avem membri noi, alții pleacă… Însă avem și membri mai vechi, care participă de mai mult timp la activitățile Ligii.
Rep.: Care sunt activitățile în care îi implicați pe tineri?
I.F.: Avem pagină de facebook unde poate fi vizualizat tot programul Ligii. În fiecare zi de joi, la ora 18, ne întâlnim în demisolul catedralei din Tudor, unde desfășurăm diferite activități. De exemplu, avem seară de muzică folk, seară de pizza, seară de carte, jocuri de socializare…


Prin „seara de carte”…

…încercăm să stimulăm lectura printre tineri: fiecare vine cu câte o carte pe care a citit-o și care i-a plăcut și o prezintă celorlalți într-un minut. Cine vrea să citească acea carte, ridică mâna, o ia și o citește. E un schimb de cărți.
Mai mult, participăm la excursii în locuri frumoase din țară. De exemplu, la anul, avem tabără de schi după ce studenții termină sesiunea. La primăvară ieșim la un grătar.
Nu lipsesc nici acțiunile de voluntariat prin care ajutăm oameni sărmani sau acțiuni de ecologizare în jurul orașului.
Tinerii pot propune ei activități, pe care apoi le punem în aplicare…
Multe dintre aceste activități sunt sponsorizate de oameni de afaceri creștini, preoți, intelectuali creștini.

În luna cadourilor

Activități deosebite nu au lipsit nici în luna decembrie. În ultima săptămână, tinerii din L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș au participat la seara de colinde de la Biserica de Lemn din Tîrgu Mureș, eveniment organizat de Protopopiatul Ortodox, I.Ș.J. Tîrgu Mureș și Grupul de inițiativă pentru tineri. Tot în luna decembrie, bucuria colindului a fost împărtășită târgumureșenilor, de către tinerii creștini, la Auchan.
De asemenea, Protopopiatul Ortodox din Tîrgu Mureș, în parteneriat cu L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș, au adus bucurie copiilor și vârstnicilor de la mai multe așezăminte sociale din Tîrgu Mureș.
Cam în aceeași perioadă, la Palatul Culturii a fost organizată conferința „Familia – biserica de acasă”, realizată de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană. Părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană este unul dintre cei mai iubiți preoți din Cluj Napoca, fiind profesor de Studiul Noului Testament, la Facultatea de Teologie Ortodoxă.
Nici Ziua Națională nu a fost uitată de tinerii creștini mureșeni. La 1 Decembrie, L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș a fost prezentă la manifestațiile de la Alba Iulia și de la Tîrgu Mureș, tinerii arătând faptul că sunt mândri că sunt români, prin portul costumului național și prin afirmarea în mod deschis a credinței poporului român.
Dar surprizele lunii nu s-au terminat încă. În 28 decembrie va fi realizată o excursie la Găbud, unde se vor întâlni cetele de colindători. Masa va fi asigurată de schitul din localitate.

Conferințe

Una dintre conferințele organizare de Liga Tinerilor Creştini Mureş s-a desfășurat în noiembrie și a fost intitulată „Simplitatea, viața în adevărata libertate”. Conferința a fost realizată de starețul Mănăstirii „Sf. Mucenic Dimitrie” de lângă Sighişoara, Ghelasie Țepeș.
În aprilie 2015, părintele Iustin Miron, starețul mănăstirii Oașa, și părintele Pantelimon, au realizat o conferință duhovnicească la Tîrgu Mureș, în Sala Mare a Palatului Culturii, subiectul fiind „Rugăciunea lui Iisus”.

Socializare și rugăciune

În noiembrie, L.T.C.O.R. a organizat una dintre serile de rugăciune de la Catedrala „Învierea Domnului” de la Fortuna, cu ocazia începerii postului. S-a citit Acatistul Mântuitorului, după care s-au repetat colindele pe care tinerii le-au cântat sau le vor cânta oamenilor din Tîrgu Mureș și în Tabăra de colinde de la Oașa și Găbud.
La începutul aceleiași luni, la Tîrgu Mureș s-a desfășurat Întâlnirea Tinerilor din Arhiepiscopia de Alba Iulia. Mulți dintre tinerii din Tîrgu Mureș s-au implicat ca voluntari în organizarea acestui eveniment. A fost un eveniment deosebit, la care au participat foarte mulți tineri din diverse localități, care au făcut schimb de impresii…
Desigur, tinerii creștini nu ignoră nici filmul. De exemplu, în luna mai a fost organizară o seară de film și dezbateri. Tinerii au vizionat filmul inspirat din realitate – „Ostrovul”, după care a urmat o dezbatere.

Excursii

În octombrie, a fost organizată o excursie de trei zile în Munții Făgăraș, cu ocazia comemorării și a parastasului de 7 ani de la moartea pr. Teofil Pârâianu. Programul excursiei a cuprins: drumeție în Munții Făgăraș până la chilia părintelui Arsenie Boca, participare la Sfânta Liturghie și la parastasul pr. Teofil Pârâianu etc.
La începutul lui septembrie, tineri din L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș au participat la „Întâlnirea tinerilor ortodocși din toată lumea”, la București. Transportul și cazarea au fost gratuite, existând doar o taxă de participare de aproximativ 25 de lei.

Voluntariat

În octombrie, s-a desfășurat o acțiune de ecologizare realizată de tinerii din L.T.C.O.R., pe dealul bisericii din Bolintineni, la 15 minute de Tîrgu Mureș. Transportul a fost gratuit pentru 20 de persoane. Programul a cuprins: acțiunea de ecologizare, concurs de tenis de masă, gătirea masei de prânz împreună, foc de tabără și cântece de drumeție, jocuri de socializare, slujba vecerniei.
La sfârșitul lunii, a mai avut loc un eveniment interesant – „Agapa prieteniei”, la Tîrgu Mureș. „Invitați să participe la acest moment festiv au fost tinerii care s-au implicat în activitățile Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși din Tîrgu Mureș, iar organizarea acestei întâlniri s-a dorit a fi o mulțumire tinerilor care au adus bucurie oamenilor prin evenimentele organizate. În cadrul evenimentului elevii mureșeni care au participat la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă au fost premiați de Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Tîrgu Mureș. Tânăra Miruna Horga a obținut locul 4 pe țară la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă cu nota 9,70. Intrarea la eveniment s-a făcut exclusiv pe bază de invitație”, a spus pr. Iuliu Florea, coordonatorul L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș.

Casetă:

Întâlnire de suflet

L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș este o organizație înființată în anul 1990. Activitatea tinerilor din L.T.C.O.R. a fost impresionantă, sute de conferințe duhovnicești, acțiuni de voluntariat, pelerinaje. Unii tineri din L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș au legat prietenii pe viață, şi-au întemeiat familii frumoase. Alții au cariere profesionale de excepție. Sunt și tineri care au ales calea monahală, există chiar un episcop care a fost membru L.T.C.O.R. Tîrgu Mureş.
Acum, L.T.C.O.R. propune realizarea unei întâlniri la care să participe cât mai mulți dintre foștii și actualii membri. În acest scop, LTCOR a și lansat un mesaj pentru realizarea acestei întâlniri de suflet:
„Dragii noștri, dacă ați fost membri L.T.C.O.R., vă așteptăm să ne întâlnim la un ceai pentru a forma grupul de inițiativă care să organizeze întâlnirea mare a tuturor membrilor L.T.C.O.R. din Tîrgu Mureș de la înființare și până acum. Vor fi prezenți și membri L.T.C.O.R. Tîrgu Mureș de azi pentru a vă afla poveștile de viață. Vă rugăm să-i anunțați pe cunoscuții dumneavoastră care au fost membri L.T.C.O.R. la un moment dat. Mulțumim mult”.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.