O comunitate puternică, UDMR

win_sog_bKelemen Hunor consideră comunitatea maghiară din Transilvania o comunitate puternică care dispune de o reprezentare puternică. Pe de o parte, rezultatele obţinute la alegerile pentru Parlamentul European asigură reprezentarea maghiarimii la Bruxelles, iar pe de altă parte, am reuşit să dovedim, din nou, faptul că în spatele UDMR se găseşte o comunitate maghiară puternică, dornică de realizări şi care vrea să rămână pe pământul său natal. Pentru aceasta, mulţumesc tuturor maghiarilor care au votat, duminică, UDMR”, a subliniat Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii şi viceprim-ministru, luni, 26 mai, după ce Biroul Electoral Central a încheiat numărătoarea voturilor şi a făcut publice rezultatele finale.

”Datoria noastră, însărcinarea pe care am primit-o de la comunitatea noastră, este de a prezenta valorile noastre Europei şi de a aduce Europa în Transilvania. Sarcina noastră este ca problema minorităţilor naţionale autohtone să ajungă de competenţa Uniunii Europene. Trebuie să fim acolo pentru ca să nu mai poată spune Comisia Europeană sau Parlamentul European că reglementarea problemei minorităţilor naţionale nu ţine de sfera lor de competenţe. Cele două instituţii europene ar trebui să se ocupe de această problemă, pentru că numai în felul acesta sunt de conceput pacea şi stabilitatea pe termen lung. Cunoscând acum rezultatele finale, suntem în măsură să precizăm că UDMR va trimite doi reprezentanţi în Parlamentul European”, a declarat Kelemen Hunor.

”Acesta este un succes pentru UDMR şi un succes pentru maghiarii din Transilvania”, a apreciat preşedintele Uniunii, adăugând că doi politicieni atât de pregătiţi şi de experimentaţi ca Winkler Gyula şi Sógor Csaba fac şi mai puternică reprezentarea maghiară de la Bruxelles, care a dovedit deja că este capabilă de muncă în echipă, de activitate profesională echilibrată, de asumarea interesului naţional maghiar.
Kelemen Hunor a informat că, în ceea ce priveşte numărul voturilor primite de UDMR, pe primul loc se află judeţul Harghita, cu 80.708 voturi, pe locul al doilea este judeţul Mureş, cu 57.082 voturi, iar pe locul următor judeţul Covasna, cu 39.700 voturi.

În toate cele trei judeţe din Ţinutul Secuiesc, Uniunea s-a plasat pe primul loc.

Dintre judeţele din regiunea Partium, în judeţul Satu Mare UDMR a primit 35.209 voturi, fiind formaţiunea care a întrunit cele mai multe sufragii, în Bihor a primit 35.209 voturi, situându-se pe locul al doilea între partide, iar în judeţul Sălaj, cu 18.173 voturi primite, Uniunea s-a plasat tot pe primul loc, devansând partidele româneşti.

În judeţul Cluj, UDMR s-a plasat pe locul al doilea, cu 29.193 voturi, iar în judeţul Braşov Uniunea a primit 10.527 voturi. În acest judeţ, pe 25 mai, la Apaţa, a avut loc şi un scrutin pentru alegerea primarului, candidatul UDMR, Bölöni László, ieşind învingător cu 53 la sută din voturi.

În judeţele diasporei interne, cele mai multe voturi pentru UDMR – 8.269 – au fost exprimate în judeţul Arad. Urmează judeţele Maramureş (6.342 voturi), Timiş (6.137 voturi), Hunedoara (4.961 voturi), Bistriţa-Năsăud (4.277 voturi), Alba (3.664 voturi), Sibiu (2.150 voturi) şi Caraş-Severin (755 voturi).

Kelemen Hunor a mulţumit, din nou, candidaţilor UDMR, staff-ului central de campanie, organizaţiilor locale şi judeţene ale Uniunii, primarilor noştri, consilierilor noştri judeţeni şi locali, reprezentanţilor noştri în Parlament, precum şi bisericilor istorice maghiare din Transilvania.

 

Agerpress

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.