O groapă medievală de provizii, descoperită în Parcul Central din Sighişoara în urma surpării unei alei

O groapă medievală de provizii a fost descoperită din întâmplare în Sighişoara, în urma surpării unei alei pietonale din Parcul Central, situat în Oraşul de Jos, a anunţat luni, primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean.

„În colţul de sud-vest al Parcului Central, sub aleea pietonală, a avut loc o surpare de teren care a pus în evidenţă existenţa unei gropi medievale de provizii. Existenţa la Sighişoara a unor astfel de gropi pentru depozitarea grânelor în piaţa veche (Marktplaz) a Oraşului de Jos este cunoscută de mai multă vreme, unele fiind documentate încă din anii ’60 ai secolului trecut, iar o alta a fost descoperită, cu numai câţiva ani înainte, în perimetrul aceleiaşi zone (punctul este marcat şi protejat). Se pare că în Evul Mediu amplasarea acestor gropi era ţinută secretă, ele fiind acoperite cu un capac şi apoi cu pământ, apelarea la aceste resurse făcându-se doar în caz de forţă majoră. Locul exact al fiecărei gropi era cunoscut doar de câteva persoane. Acestea legau nişte frânghii speciale în locuri doar de ele ştiute, iar în punctul de intersecţie al nodurilor făcute de către cei ce au ascuns alimentele trebuia să fie o groapă”, se arată într-un comunicat de presă al primarului din Sighişoara.

Acesta a subliniat că situaţia este asemănătoare cu cea existentă în Piaţa Sfatului din Braşov sau Piaţa Mare din Sibiu, unde s-au identificat mai multe gropi de provizii, care au fost conservate arheologic şi puse în valoare prin amenajarea unor hublouri de vizitare.

„În vederea unui scop asemănător, până la cercetarea arheologică, documentarea ştiinţifică şi o valorificare corespunzătoare după modelul din Sibiu, Municipiul Sighişoara a procedat la conservarea provizorie a acestor gropi prin umplerea lor cu un sort de pietriş’, a mai arătat Ovidiu Mălăncrăvean.

AGERPRES

Foto: Radio Son

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Daca mai cautati , multe locuri din Sighisoara sint in pericol iminent de darimare ,puteti descoperi mai multe gropi medievale de provizii.Vedeti pe-acolo pe la Primarie nu gasiti ceva gropi ?????????!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.