O nuntă pentru oameni de aur

DSC08308Ziua de 1 octombrie a fost indicată de Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 45/106 din 14 decembrie 1990, ca fiind dedicată persoanelor vârstnice. În România, această zi se sărbătorește începând din anul 1996 din inițiativa Federației Naționale a Sindicatului Pensionarilor. La Luduș, sărbătorirea pensionarilor a fost inițiată cu ani în urmă de Traian Dancu și Ovidiu Crișan cu sprijinul consistent al administrațiilor locale care s-au perindat la conducerea orașului. Situația economică în care se găsește țara, legislația de multe ori neprietenoasă cu cei în vârstă a făcut ca oamenii care au trudit o viață întreagă să nu se simtă prea confortabil atunci când trebuie să-și plătească facturile la utilități, medicamentele și tratamentele vitale și acolo, mai la urmă, și nevoile spirituale sau de alimentație.
Aproape centenară
Primarul Cristian Moldovan, mereu aproape de cei în nevoie, s-a interesat și a aflat identitatea celei mai vârstnice persoane din oraș. Miercuri, 1 octombrie, doamna Kodori Iuliana a avut surpriza plăcută de a primi vizita primarului însoțit de consilierul Liviu Botezan și de directorul ADP și APL Daniel Șofron cu ocazia aniversării a 97 de ani de viață a celei mai vârstnice persoane din oraș. O diplomă, un buchet de flori și un pachet cu alimente au fost primite cu bucurie de sărbătorită. S-au depănat amintiri din lunga viață și promisiunea că și anul viitor, oaspeții vor fi primiți din nou.
Nuntă mare, nuntă de aur
În după amiaza aceleași zile, un număr de 350 de pensionari s-au întâlnit în frumosul salon, recent renovat de la „Romeo și Julieta”. Invitațiile au fost făcute de Primăria și Consiliul Local Luduș, organizatorii unui eveniment emoționant pentru 26 de cupluri de căsătoriți cu o vechime de cel puțin 50 de ani. La loc de cinste au stat Cimpoieș Sofia și Ioan, Rusu Constanța și Emil, Sicobean Lucreția și Ioan, Janoși Ana și Zoltan, Boroș Ana și Paul, Bungărdean Maria și Constantin, Iacob Cornelia și Petru, Szeibert Rozalia și Robert, Chertes Ana și Gligore, Șerban Maria și Simion, Beldean Floare și Gavril, Vaida Irina și Dănilă, Pop Maria și Aurel, Dumitru Eugenia și Aurel, Năsăudean Susana și Grigore, Mureșan Melania și Vasile, Petac Maria și Ioan, Bogătean Nastasia și Ioan, Sărac Fironica și Vasile, Hambeț Olivia și Ioan, Kodori Margareta și Adalbert, Andonie Virginia și Gheorghe, Ferenczi Emma și Vilmoș, Marian Zoie-Maria și Tarfin, Kovacs Irma și Alexandru, Kovacs Elisabeta și Alexandru-Gheorghe.
Despre importanța sărbătorii au vorbit primarul Cristian Moldovan, vicepreședintele CJ Mureș Ovidiu Dancu, deputatul Florin Urcan și prefectul județului Vasile Liviu Oprea. După înmânarea diplomelor, a florilor și a câte unui plic cu 400 de lei, preoții Lucian Voșloban, Sorin Valer Russu și Czirmai Cs. Levente au binecuvântat ospățul cu bucate alese și tot ceea ce a fost necesar pentru o petrecere de neuitat alături de soliștii de muzică populară Roxana și Septimiu Pop și binecunoscuta Leontina Pop. Târziu, la ceasul înserării, participanții la „nuntă” au plecat fericiți spre casele lor.
Ioan A. BORGOVAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.