Oameni la care să fim atenți în următorii ani: Dorin Florea – Cosmin Pop – Dan Mașca

Dorin Florea
Dorin Florea este primarul în funcție cu anumite rezultate și o anumită mafie bine-încolăcită în jurul bugetului. Nimic neobișnuit până aici, aș spune, chiar că e un scenariu generalizat de la cea mai mică comună până la București. Dar Dorin Florea este foarte probabil la ultimul mandat (da, știu, s-a mai spus și asta și sunt convins că nici măcar el nu știe ce o să fie peste 3 ani) pentru simplul motiv că nu te poți opune progresului. Iar asta vine în mod natural când va exista un nucleu social suficient de puternic ca să imprime schimbarea, subiect asupra căruia revenim puțin mai încolo. Cine mă cunoaște, câtuși de puțin, știe bine cam ce părere am eu despre acest personaj pe care îl consider unic vinovat pe cel puțin 4 direcții/nerealizări majore ale mandatelor sale și le enumăr succint:
1. Ruinarea șanselor de reușită a marilor proiecte de afaceri de tip parteneriat public-privat sau privat (Nokia, Continental, Orașul Digital și muuuulte altele)
2. Niciun proiect de anvergură care să aducă Tîrgu Mureșului plus valoare. Este inadmisibil să fii primar 20 de ani și reușitele tale să fie „dezvoltarea” unui Week-end și a unei Grădini Zoologice existente!
3. Evident – cheltuirea banului public fără nicio urmă de conștiință cu milioane de euro aruncate pe proiecte complet inutile pentru marea majoritate a târgumureșenilor (sistem încălzire Unirii abandonat, fotbal și altele)
4. Acest punct derivă din primele trei: Descurajarea mediului de afaceri local prin crearea unei „supraclase de afaceriști”, descurajarea inițiativelor locale de orice fel prin crearea unui sistem de constrângere care acționează la comandă (de la autorizații de construcții la cele de desfășurare de activități, de la taxe aberante pentru orice fel de manifestări publice – la cele de publicitate); concurență ilegală (cinema, Platoul Cornești, Cabana de oaspeți etc.) etc.
Pe scurt, aș zice că primarul Dorin Florea s-a chinuit tare să rămânem la stadiul de oraș mic, provincial, fără orizonturi. Şi i-a ieșit socoteala timp de 20 de ani pe principiul roman „Pâine și circ”.

Cosmin Pop
Cosmin Pop este printre cei mai apropiați oameni ai lui Dorin Florea și, cu mici întreruperi temporare, s-a aflat în jurul acestuia în toată cariera sa politică. Deci, vorbim despre niște decenii. Personajul deține o avere considerabilă, dar este relativ necunoscut populației, lucru care nu mai e valabil când vorbim despre mediul de afaceri, politicieni sau profesii liberale.
Schimbul de generații pe care Florea îl caută deja de două mandate se va realiza prin promovarea lui Cosmin Pop în poziția de „candidatul românilor”, capitol la care acesta stă bine, are pedigree. Alte atuuri? Averea (are puterea financiară de a susține o candidatură complicată), tinerețea (planul e pe termen lung), un CV de om de afaceri bun (deci îl duce mintea), familist cu 2 copii (deci dă bine în poză) și este genul de om care poate să convingă (deci ar putea deveni un bun politician).
Ce părere am eu despre asta? Din moment ce am adus în discuție acest subiect, mi se pare cel puțin interesantă varianta Cosmin Pop. Insist doar pe lucrurile pe care le prevăd logic dacă se va adeveri că acesta este scenariul ce ni se pregătește pentru 2020:
1. Va avea un examen greu de dat în fața populației, lucru dificil pentru foarte mulți politicieni. Nu e simplu să te întâlnești cu poporul și, la cum îl cunosc pe Cosmin Pop, îi va fi destul de incomod să se aplece la pupat transpirația … țigăncilor din Valea Rece (da, da, multe voturi vin de acolo!);
2. Dorin Florea și gașca actuală ies liniștiți la pensie, nimeni și nimic nu se va afla din acești 20 de ani de mandat;
3. Se va schimba radical modul de lucru în Primărie. Prevăd o curățare a sistemului de bolile actuale și un upgrade puternic. Cosmin Pop trebuie înțeles ca om (de afaceri) și vei înțelege ce va face: banul public nu va mai fi luat cu japca, cum se întâmplă acum riscând închisoarea la fiecare pas, ci se va face folosind sistemul, mult mai abil, mult mai bine organizat și probabil mult mai eficient. Vor fi rezultate mult mai bune pentru administrație/oraș – sunt convins de asta, dar va fi și un sistem mult mai greu de anchetat și condamnat. Mafia actuală ori se va conforma noilor realități: achiziții publice legale, transparență, rezultate reale, investiții reale, implicit profituri mai mici etc; fie va fi înlocuită de o altă caracatiță, cu facultate.
Şi, fiindcă Cosmin Pop poate reprezenta viitorul din punctul unora de vedere, păstrăm lista deschisă …

Dan Mașca

Dan Mașca este imprevizibil și asta nu poate fi un lucru bun într-o funcție publică. La prima divergență serioasă de opinii cu subsemnatul, în care i s-a demonstrat alb pe negru că a dezinformat grosolan, a decis să închidă orice cale de dezbatere. Președintele unui partid politic, cu pretenții de primar și trei consilieri locali care ne decid viitorul refuză alte opinii sau refuză să recunoască o greșeală grosolană? DA, exact așa! Şi vă explic …
Alături aveți postarea numitului Dan Mașca despre punctul.ro cu care induce în eroare opinia publică privind traficul pe acest site și aduce în discuție oportunitatea faptului că CJ Mureș plătește apariția unor articole în on-line. Sunt cel puțin două aspecte privind dezinformarea:
1. Contractul dintre Punctul și CJ Mureș face referire ÎN PRINCIPAL la săptămânalul Punctul, adică varianta tipărită și doar în subsidiar și pentru partea de on-line, adică www.punctul.ro!

2. Traficul pe www.punctul.ro nu a fost monitorizat timp de aproximativ o săptămână din cauza unui atac cibernetic, de acolo explicația traficului slab înregistrat. Dar, orice om normal la cap poate accesa traficul multi-lunar, multi-săptămânal etc. și să observe cu puțină bunăvoință că punctul.ro stă stabil în zona a zeci de mii de accesări zilnice.

Așadar, ce pot să spun despre un om ale cărui opinii le pot accepta și aprecia, dar care este ca peretele când vine vorba de dezinformări, rea-credință, greșeli personale, acceptarea unor opinii diferite de ale sale? Este el ceea ce mi-aș putea dori de la un primar?
Categoric NU! Cred cu fermitate că pe cât de multe lucruri bune ar face ca primar, pe atât de multe proiecte dezastruoase ar implementa la o primărie care trebuie să aibă grijă cam de toți. Nu se întâmplă acum, nu se va întâmpla nici cu Dan Mașca, asta e sigur. Dan Mașca este un om cu care nu se poate dezbate când argumentele sunt clar împotriva credinței lui; este un mișel gata să ucidă un proiect doar pentru că l-a deranjat o vorbă; este un nebun frumos care poate imprima o mișcare, un val, dar căruia e periculos să-i acorzi puterea. Îl felicit pentru schimbările evidente pe care le-a provocat prin cei trei consilieri locali la nivelul Primăriei Tîrgu Mureș, dar nu va avea votul meu niciodată.

Cristian Teodorescu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Un detaliu ati omis sau poate nu stiati… e stresant sa fi primar… stresul zilnic e incomod pentro Coco… si il macina repede sanatatea, a inceput el sa aiba grija de sanatate dar ultimii 20 de ani la turatie maxima si-au pus deja amprenta pe inima, ficat, nervi etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.