Obsesia apocalipsei

editorial-TitiCitesc adeseori știrile naționale pe marile site-uri de știri. Desigur, în primul rând mă deranjează varietatea știrilor amestecate între ele (din mai multe categorii) și în primul rând omniprezența știrilor „stupide”, scrise parcă pentru proști. Mă deranjează pentru că în momentul în care intru pe un site național important de știri, doresc să fiu informat rapid despre evenimentele importante petrecute de curând. Dar, acest lucru se poate realiza doar după ce filtrezi din amalgamul multicolor de știri, pe cele care merită citite. Iar adevărul este că unele știri sunt cu totul stupide. Faptul că nu știu ce părinți au împietrit când și-au văzut fiica, pe facebook, stând în cap sau că nu știu ce repetentă și-a tatuat în mod incredibil unghia de la picior, chiar mi se par a fi scrise pentru proști. Iar astfel de știri abundă pe site-urile românești. Pentru că se citesc… Iată un indicator pentru starea (condiția) națiunii…

Dar foarte interesant este și fenomenul apocaliptic, omniprezent pe internet. În ultima vreme, orice eveniment poate deveni un punct de pornire al apocalipsei. Desigur, și recentele cutremure din Galați au generat un val apocaliptic sau aproape apocaliptic. Dintr-o dată cercetători, și bineînțeles o seamă de prezicătoare de renume internațional, au prezis alte și alte cutremure în țară, care vor avea loc anul acesta și care vor fi devastatoare.

Apoi, alt site prezintă un pericol și mai mare. Iată că o cometă va trece în curând pe lângă Pământ, iar bacteriile extraterestre din coada acesteia vor nimici întreaga omenire. Desigur, nimeni nu a cercetat în niciun mod dacă există sau ar putea exista bacterii în coada respectivei comete, dar… apocalipsa trebuie să vină.

Chiar și iarna care urmează va fi cea mai geroasă din ultimii 100 de ani! Să nu uităm că și primăvara trecută s-a anunțat cea mai călduroasă și mai secetoasă vara… Și nu știu dacă la noi în Tîrgu-Mureș a fost caniculă mai mult de 2 – 3 zile… Iar în iunie oamenii umblau cu sacoul pe ei, atât era de răcoare.

Oricum, dacă știrile „stupide” de care aminteam mai demult mai au o explicație în nevoia oamenilor de a bârfi, de a-și pierde vremea ascultând sau citind despre lucruri mărunte și nesemnificative, invențiile apocaliptice sunt cu totul aberante, dar totuși prezente în peisajul știrilor on-line. Ele duc cu gândul la o anumită latură bolnăvicioasă a omului, a românului modern care tot timpul simte nevoia să fie martorul unor evenimente extraordinare, de ce nu, unice. Iar nimic nu este „mai unic” decât o apocalipsă.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.