Onoruri pentru veterani

Sărbătoritul între colonelul Popovici şi generalul Popa

Sărbătoritul între colonelul Popovici şi generalul Popa

Subfiliala Luduş a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război a fost relansată în perioada de după anul 1990 de doi dintre veteranii de război stimaţi şi apreciaţi ai urbei, Tănasie Fanea şi Pantelimon Anichiti. Acum, la comanda subfilialei Luduş activează colonelul (r) Sever Popovici provenit din rândul cadrelor de elită ale Vânătorilor de Munte. Dintr-o discuţie purtată pe traseul Luduş-Miheşul de Cîmpie şi retur, cu col. Popovici, am înţeles că obiectivele Asociaţiei pe care o reprezintă sunt multe şi toate se referă la grija pentru viaţa celor 84 de veterani şi doar patru văduve de război din aria de cuprindere a Subfilialei: Aţintiş, Bichiş, Bogata, Cheţani, Miheşul de Cîmpie, Papiu Ilarian, Sînger, Sărmaşu, Tăureni, Valea Largă şi Zau de Cîmpie.

Onoruri pentru centenar

Timpul curge implacabil pe cărările sale ştiute şi neştiute şi duce cu el tot mai mulţi combatanţi din ultimul război mondial. La Luduş, de exemplu, din cei 249 de militari care au supravieţuit războiului în anul 1945, în ultima situaţie a prezenţei mai răspund la apel doar zece. De altfel, procentul supravieţuitorilor pe total subfilială este de 3,56 procente la veterani, 21,12% la văduve de veterani şi 4% la văduve de război. Dintre cei 84 de veterani rămaşi în viaţă, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, prin grija Subfilialei Luduş şi a Filialei „Avram Iancu”Tîrgu Mureş a organizat o emoţionantă festivitate cu ocazia împlinirii a o sută de ani de viaţă a plt. (r) Şomlea N. Dumitru, născut în comuna Frata, dar domiciliat în comuna Miheşul de Cîmpie.

Veteranul sărbătorit a fost primit la Primăria condusă de Petru Fărăgău şi Vasile Liviu Ţogorean de generalul (r) Gheorghe Popa, comandantul Filialei şi de coloneii (r) Sever Popovici, Gheorghe Moldovan, Ionel Costin şi Ioan Frunză, de veteranul Teodor Mureşan de 92 de ani. Din partea familiei au fost prezente Valeria Bălu-nepoată şi Paraschiva Mureşan – soră. Din partea ANVR, Generalul de Armată (r) Marin Badea Dragnea, a acordat o Diplomă aniversară, Primăria l-a onorat pe Dumitru Şomlea cu o diplomă de onoare, cu un premiu, cu organizarea unei festivităţi deosebite, iar toţi cei prezenţi au urat centenarului,
La mulţi ani!.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.