Ordin de închidere a tuturor târgurilor de animale

boala-limbii-albastre-Gherla-BontidaPrefectul judeţului Mureş, Vasile Liviu Oprea, a emis luni un ordin de închidere a tuturor târgurilor de animale din judeţ pe o perioadă nedeterminată, după confirmarea a opt cazuri de boala „limbii albastre” („blue tongue”).

„În conformitate cu prevederile O.G. nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a dispoziţiilor Legii nr. 340/2004, prefectul judeţului Mureş dr. Vasile Liviu Oprea – preşedintele Centrului Local de Combatere a Bolilor din judeţul Mureş a emis astăzi (luni – n.r) Ordinul nr. 282 privind închiderea tuturor târgurilor de animale de pe raza judeţului Mureş, începând cu data de astăzi. (…) Analizele de laborator au confirmat prezenţa bolii ‘limbii albastre’ la un număr de opt animale din comunele mureşene Vânători (sat Archita) şi Brâncoveneşti (sat Idicel Pădure)”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.

Potrivit documentului, boala „limbii albastre” nu se transmite prin contactul dintre animale şi că această boală nu se transmite de la animale la om nici în mod direct, nici prin alimente.

„Boala ‘limbii albastre’ afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare). (…) În acest sens se vor dispune măsurile legale privind restricţiile la mişcarea animalelor conform planului de contingenţă şi a manualului operaţional specific acestei boli”, se precizează în comunicatul de presă.

AGERPRES/

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.