Oszkar Fuzesi: „Nyiro Jozsef nu a fost antisemit”

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzesi, a declarat presei, miercuri, la Târgu Mureş, că există dovezi potrivit cărora scriitorul Nyiro Jozsef, care va fi reînhumat la Odorheiu Secuiesc în 27 aprilie, cu sprijinul Parlamentului Ungariei, nu a fost nici antiromân, nici antisemit. ‘A fost un proces dificil şi complicat, Nyiro a fost înmormântat în Spania (…) Şi tatăl meu a fost un apropiat al regimului Horthy, pentru că viaţa lui a fost în timpul lui Horthy, eu nu pot să schimb acest lucru. Dacă întrebarea este dacă Nyiro a fost antiromân sau antisemit, nu. Avem dovezi că nu a fost nici antiromân, nici antisemit’, a afirmat ambasadorul Ungariei, răspunzând astfel întrebării de ce statul ungar se implică în acest demers în privinţa unei persoane controversate şi mai ales în timpul campaniei electorale.

În parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc, de mai mulţi ani există un bust al lui Nyiro Jozsef, iar în judeţul Harghita o şcoală poartă numele scriitorului, se mai arată în comunicat. ”FCRCHM consideră că încercarea de reabilitare a lui Nyiro Jozsef sub pretextul unei comemorări, precum aceea programată să se desfăşoare la Şumuleu şi Odorheiu Secuiesc tocmai de sărbătoarea creştină a Rusaliilor, este profund imorală şi periculoasă politic prin încercarea de promovare a antivalorilor naţional-socialismului hungarist. Nu ne interesează dacă Nyiro Jozsef a fost sau nu condamnat de vreo instanţă din Ungaria sau de aiurea, pentru că el este condamnat pe veci de istorie!”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele executiv al FCRCHM, Dorin Suciu.

Potrivit documentului, FCRCHM solicită guvernului român să-şi intre în atribuţii, să ”stopeze disoluţia autorităţii statului român, şi să anuleze denumirile şcolilor din România care poartă numele acestui personaj de tristă amintire” şi ”să limiteze intenţiile de manifestare ale unor acţiuni de esenţă antidemocratică doar în spaţiul ei naţional şi să nu implice în aceste demersuri şi România”.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.