Pâine bună țara are!

În urma informaţiilor apărute în presă şi pe unele reţele de socializare, conform cărora o serie de alimente şi în special pâinea sunt otrăvitoare, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, a ieșit în mass-media, asigurând că pâinea şi produsele de panificaţie fabricate în România nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorilor. ,,În ultima perioadă au apărut informaţii conform cărora o serie de alimente, şi în special pâinea, sunt otrăvitoare, afirmându-se că persoanele care consumă aceste produse se expun unor riscuri grave de îmbolnăvire. Aceasta campanie nu are ca scop corecta informare a populaţiei, ci probabil are altă conotaţie: materială sau politică. Pentru combaterea acestor afirmaţii mincinoase referitoare la impactul utilizării substanţei ,,Initium” asupra populaţiei care consumă produse de panificaţie şi pentru corecta înţelegere a contextului în care apar aceste articole, ROMPAN afirmă că pâinea şi produsele de panificaţie fabricate în România nu prezintă nici un risc pentru sănătatea consumatorilor”.

Conform declaraţiei producătorilor, ,,Initium”, substanţa activi din unele fungicide, cunoscută şi sub denumirea de ametoetradină, este utilizată numai pentru protejarea culturilor de viţă de vie, cartofi şi legume împotriva atacului ciupercilor. Nivelul de ,,Initium” absorbit de plante este limitat, fiind un produs foliar, care rămâne doar la nivelul frunzei.

În ceea ce priveşte ,,Codex Alimentarius”, ROMPAN precizează că acesta este o colecţie de standarde, ghiduri şi coduri de practică alimentară ce se aplică voluntar de către fiecare stat membru semnatar, iar scopul Comisiei Codex Alimentarius este acela de a asigura siguranţa şi calitatea produselor alimentare. ,,Datorită faptului că România este membră a Comisiei Codex Alimentarius din anul 2009, iar unii producători din industria alimentară care lucrează cu respectarea principiilor Codex Alimentarius au considerat util pentru informarea consumatorului să menţioneze acest lucru pe ambalaj, în ideea că produsele lor sunt sigure din punct de vedere alimentar”, se menţionează în comunicatul ROMPAN. Potrivit sursei citate, asocierea prezenţei substanţei ,,Initium” în unele produse alimentare (în niciun caz pâine şi produse făinoase) cu Codex Alimentarius nu are nici o relevanţă.

Cristina Vancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.