Parapantiștii mureșeni – premieră în Himalaya

parapanta himalaya mures flyPiloti de parapanta participanti la cea de a treia incercare organizata de Clubul Sportiv Muresfly de a survola varful Machapuchrre (6993 m) au reusit un nou pas pentru indeplinirea acestui vis deosebit de ambitios dar in aceeasi masura spectaculos. Ilea Iamina pilot de parapanta care a participat la toate trei editii ale expeditiei din Nepal a reusit sa urce la 5200 metrii si sa se apropie la cativa km de legendarul varf. Reusita datorita experientei acumulate aduce o sansa in plus pentru incercarile din viitor. Varful Machapuchrre se afla in muntii Himalaya din Nepal si pina in momentul de fata acest varf nu a fost niciodata escaladat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Machapuchare#Climbing_history

In prima expeditie care a fost in 2011 piloti clubului sportiv Muresfly au incercat sa se aproprie de varf urcand pe jos pina sub varful Korchon unde se afla refugiul Kumai Danda aflat la 3200 metrii. Datorita conditiilor meteorologice nefavorabile pilotii au decolat dupa cinci zile de asteptare iar stratul noros a impiedicat apropierea de varfurile inalte de peste 8000 de metrii care se aflau in spate.

In a doua editie care a fost in 2012 in urma experientei acumulate din anul precedent a fost schimbata strategia prin renuntarea la urcusul deosebit de obositor si greu, care implica probleme deosebite generate de caratul echipamentului.

Planul era ca decolarea sa fie de pe Sarangkot o creasta aflata in apropiere de orasul Pokhara si in zilele cu conditii de zbor deosebit de bune prin zboruri lungi de aproximativ 50-60 km sa se strabata pe calea aerului distanta care in primul an a fost facut pe jos, ca pe urma in functie de conditiile meteorologice sa se patrunda cat mai adanc in zona montan inalta. S-au reusit trei zboruri prin care a fost depasit cu mult limita stabilita cu un an inainte. Datorita faptului ca pina la zona montana inalta parapantisti trebuiau sa zboare o distanta destul de lunga, pilotii ajungeau destul de tarziu in zona montana inalta cand deja stratul de nori era foarte gros astfel incat chiar daca s-a ajuns pina in capatul canionului Seti unde se afla baza peretelui Machapuchrre din cauza norilor pilotii nu au reusit sa se ridice mai sus de 4000 de metrii.

In expeditia de anul acesta printr-o abordare geniala gasita pe baza experientei acumulate in anii anteriori, a facut ca pilotii sa evite urcusul deosebit de dificil pina pe varful Korchon, loc de decolare care permitea in caz de vreme buna o apropiere de varful Machapuchre. Astfel pilotii echipati cu provizii minime pe care puteu sa transporte in timpul zborului au decis ca sa decoleze de linga orasul Pokhara si sa faca un zbor prin care sa se apropie de varful Korchon si sa aterizeze sus pe munte la 3200 de metrii urmand sa petreaca noapte sus la altitudine in refugiul de la Kumai Danda ca a doua zi sa decoleze de dimineata profitand de conditile favorabile din primele ore ale zilei cand stratul de nori nu este asa de consistent. Planul a functionat perfect astfel incat Ilea Iamina a reusit o performanta sportiva deosebita Cu toate ca echipamentul pe care avea nu era adecvat inaltimii si conditiilor de la aceea altitudine a reusit sa faca un zbor care cu siguranta o sa ajute urmatorii piloti sa ajunga survoleze celebrul varf Machapuchrre.

In documentul atasat este relatarea lui Iamina despre expeditia Nepal 2013 percum si impresiile si povestea zborului de la 5200 de metrii. Zborul lui Iamina se poate vizualiza pe siteul concursului international Xcontest unde momentan Iamina ocupa locul patru mondial la doar 20 de puncte de locul trei.

http://www.xcontest.org/world/en/flights/detail:iaminailea/27.2.2013/04:37

Ca si la expeditiile din 2011 si 2012 si anul acesta s-a realizat un scurt film despre aventurile acestor piloti in Nepal. Filmul poate fi vizionat pe youtube la adresa

Despre expeditia Nepal 2013 precum si despre activitatea Clubului Sportiv Muresfly puteti citi pe siteul www.muresfly.ro

Pozele facute in cadrul expeditiei sunt postate pe pagina de facebook al clubului

Publicată de MuresFly pe 9 Aprilie 2013

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.