Părintele Partenie a devenit Cetăţean de Onoare

Preotul Partenie Pop, fostul protopop ortodox al municipiului Tîrnăveni, a fost desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Tîrnăveni. Titulatura i-a fost acordată cu prilejul unei şedinţe extraordinare de Consiliu, convocată marţi 21 august. Propunerea de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Tîrnăveni preotului Partenie Pop a fost făcută de primarul Sorin Megheşan la iniţiativa Asociaţiei Junii Târnavei.
Cine este

Preotul Partenie Pop a ajuns în Tîrnăveni în anul 1971. Profesor la Seminarul Teologic din Cluj, muzeograf, specialist în artă bisericească, părintele Partenie Pop s-a dedicat muncii de slujire al Sfântului Altar, manifestându-se odată cu preluarea Parohiei 1 Tîrnăveni, drept un factor activ în viaţa comunităţii locale. „Am decis să slujesc în acest fel lui Dumnezeu şi oamenilor. Am încercat şi cred că am şi reuşit să ridic sufletele credincioşilor pe o treaptă spirituală accesibilă vieţii noastre de zi cu zi”, sunt cuvintele care l-au călăuzit pe Partenie Pop în activitatea s-a profesională.
Vrednic este…

Vrednicia părintelui a făcut ca în 1994 odată cu reînfiinţarea protopopiatului Târnăveni ( care a fost închis de regimul comunist în anul 1956), ÎPS Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei, să îl numească protopop, ca urmare a deciziei Adunării Eparhiale de la Alba Iulia. Preotul Partenie Pop a ajuns să conducă astfel cele 31 de parohii ale Protopopiatului Tîrnăveni. Părintele s-a dedicat propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu, neprecupeţind niciun efort în misiunea sa de alinare sufletească şi ajutor moral ori de rezolvare ale unor probleme reale ale comunităţilor locale.
Astfel, sub îndrumarea părintelui protopop au fost restaurate şi renovate mai multe biserici din protopopiat şi a fost ridicată biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”, din zona fostei autogări. În biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, unde a slujit şi părintele protopop, a fost restaurată pictura, alte lăcaşuri de cult avându-l pe părintele protopop printre iniţiatori şi susţinători.
La sfârșit de drum…

În vara anului 2012, la 76 de ani, Partenie Pop şi-a depus cererea de pensionare fiind aprobată începând cu data de 1 august 2012. ,,Oamenii vin la Biserică pentru a lua lumină de la lumina cea veşnică, Hristos. Pentru a ajunge prin Adevăr la Libertate, la Libertatea în Hristos. Astfel, vor cunoaşte porunca Iubirii şi vor înţelege jertfa Mântuitorului”, sunt cuvintele părintelui protopop Partenie Pop, care pot fi mărturie a devotamentului faţă de cele sfinte, precum şi testament pentru generaţiile viitoare.
Funcţia de paroh şi protopop la Tîrnăveni a fost preluată de părintele Sergiu Dumitru, din Căpâlna de Sus, numirea fiind făcută de IPS Irineu de la Alba Iulia.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. re o sumedenie de boli si abia face rost de bani pentru medicamente. Un tanar in varsta de 27 de ani cere sprijin celor care vor sa il ajute cu suma de 300 de ron pe luna. Acestia sunt banii care l-ar tine in viata pentru urmatorii ani. Pentru ca nu ii are, baiatul e la un pas de moarte.

    Leonard Maghyra are 27 de ani si locuieste intr-un azil din Medias. Baiatul asufera de ulcer, oligofremie, hepatita cronica virala cu virus V, hernie si ciroza. Tratamentul il costa 300 de lei lunar, bani pe care nu si permite. Tatal sau a murit mama nici nu vrea sa auda de el, fiind abandonat de mic intr-un centru de plasament. De curand a primit si un certificat de handicap dar pensia care ii va intra in cont in fiecare luna este de doar 33 de lei. Cine doreste sa il ajute pe Leonard cu cat poate este rugat sa depuna o suma cat de mica in contul:

    RO36 RNCB 0231 0888 5552 0001,,,, becere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.