Parlamentarii: sărăcuții Mureșului

Alegerile au trecut, iar rezultatele au fost validate. O parte din parlamentari rămân aceeași, însă avem și nume noi în noul legislativ. Ne-am propus să aflăm cu ce averi pornesc aceștia în noul mandat, așa că am luat în analiză declarațiile de avere completate anul acesta ca obligație a funcției anterioare pe care au îndeplinit-o. Unul singur n-a avut funcție publică într-o instituție a Statului care să-l oblige la completarea unei declarații de avere, acesta fiind deputatul PPDD Cristian Sefer ales în Colegiul 6.

Senatorii

MARIUS PASCANÎn Colegiul 1 Senat, lui Marius Pașcan (ARD) i s-a atribuit mandatul de senator după redistribuire. Ultima declarație de avere semnată de el datează din luna aprilie a acestui an, când încă îndeplinea funcția de prefect de Mureș. Potrivit acelei declarații, Pașcan deține două terenuri intravilane (la Tîrgu-Mureș și Bistra Mureșului) și un teren agricol. Are, de asemenea, o casă de locuit de 170 mp în oraș, plus o casă de vacanță la Bistra Mureșului, iar în parcul de mașini are pe numele său o Toyota Yaris și un moped Piaggio. Noul senator declară că nu are depozite în bancă mai mari de 5.000 de euro, dar are un credit de 26.500 de euro scadent în 2022. La acea vreme, Marius Pașcan câștiga din leafa de prefect, plus un venit mic din salariul de lector la UPM aproximativ 6.000 de lei/lună.

În Colegiul 2 îl întâlnim din nou pe senatorul UDMR Markó Béla. Din calitatea lui de senator, Markó Béla a semnat ultima declarație de avere în vara acestui an. Atunci, preciza că are pe numele său sau al familiei cinci terenuri (câte două în Covasna și Sălaj și unul în Mureș), din care unul intravilan. La bunurile imobile mai adăugăm un apartament de 110 mp în București, plus o casă la Sâncraiul de Mureș. Markó Béla conduce un Volkswagen Golf din 2011, însă partea interesantă vine la conturi, nu mai puțin de 11 la număr. Marko are așadar depozite de 183.500 de lei, 18.600 euro, 33.800 dolari americani, plus 749.600 de forinți.

Următorul colegiu senatorial, numărul 3, a fost adjudecat de liberalul Akos Mora. După ce a fost reales în vară pentru un nou mandat de consilier județean, Mora a completat o declarație de avere în care menționează un teren intravilan în Tîrgu-Mureș, un apartament cu garaj sub bloc și o casă de 225 de mp, toate la Tîrgu-Mureș. Pe numele său mai are un autoturism Volkswagen (conduce uzual însă un Mercedes ML), după care ajungem la depozite bancare, unde Akos Mora a strâns până acum aproape 28.000 de lei, plus 84.700 de euro. De asemenea, mai are de recuperat un împrumut de aproape 80.000 de euro, unul de 70.000 de lei și încă unul de 9.600 de euro, toate acordate unor firme de-ale sale. Liberalul are însă și un credit de 117.000 de euro scadent în 2036.

În fine, pe colegiul 4, îl avem senator pe fostul prefect Alexandru Petru Frătean. Ultima sa declarație de avere datează tot din vara acestui an, când preciza că deține câteun teren intravilan la Tîrgu-Mureș și Ibănești, localități în care deține și câte o casă de locuit. Parcul de mașini al familiei numără un Hyundai Tucson, un Peugeot 107 și un Ford Focus. În conturi are 30.700 de lei, dar și un credit de 5.000 de euro scadent în 2016.

Trecem la deputați…

…unde în capul listei îl avem pe Kerekes Károly. În declarația de avere de anul acesta, unul din cei mai longevivi parlamentari UDMR, a trecut un teren intravilan la Acățari, pe care are și o casă, plus un apartament la Tîrgu-Mureș. Kerekes conduce o Skoda Fabia, iar în conturi are însumați aproximativ 33.000 de euro.

În colegiul numărul 2 întâlnim un proaspăt ales deputat care se află la prima experiență în Parlament, respectiv Florin Buicu. Deși este consilier în cabinetul Ministrului Sănătății, Buicu nu și-a completat încă declarația de avere, chiar dacă au trecut 30 de zile de la emiterea ordinului de numire în funcție. În situația sa se mai află un singur consilier din cabinetul ministrului. Totuși, Buicu are o declarație mai veche, din 2009, când se afla în poziția de director administrativ la UMF. La acea vreme, Florin Buicu declara că deține o casă de 120 mp, un BMW X3 și un Peugeot 307. Situația financiară arăta că Buicu are un fond de investiții de 135.000 de lei, dar și credite de 70.000 de euro.

Mergem la colegiul 3, adjudecat de Kelemen Atilla, în proprietatea căruia găsim două terenuri agricole, trei terenuri extravilane de altă natură și un teren intravilan (în total peste 50 de hectare), toate la Cuieșd. Kelemen mai deține și o casă de 200 de mp la Cuieșd, una de 170 de mp la Tîrgu-Mureș, două autoturisme și două tractoare. Deputatul deține, de asemenea, un tablou evaluat la 20.000 de euro, 80.000 de euro în cont și nu are nici o datorie.

În colegiul 4, dăm de fostul primar de la Luduș, Florin Urcan. În declarația de avere din iunie anul curent, Urcan declara un teren intravilan la Luduș, o casă de 100 mp și acțiuni sau părți sociale la firma sa, în valoare de peste 1,1 milioane de lei.

Câțiva „grei”

Mai departe, în colegiul 5, ne întâlnim cu un alt veteran al Parlamentului, deputatul Borbély László, care deține două terenuri intravilane la Tîrgu-Mureș, unde mai are și două case, plus un apartament. Borbély conduce un automobil Lexus, are o colecție de bijuterii de 15.000 de euro, iar în conturi deține peste 6.600 de euro și 100.000 de lei. Un amănunt interesant este că, potrivit declarației sale de avere, soția sa Borbély Melinda câștigă mai bine decât deputatul, adică aproape 10.000 de lei lunar.

În Colegiul 7, ne întâlnim cu fostul vicepreședinte CJ Cristian Chirteș, din averea căruia amintim câte un teren intravilan la Gurghiu și Sovata și câte unul extravilan la Reghin și Gurghiu, plus o casă de aproape 300 mp la Gurghiu. Chirteș mai declara, în vara acestui an, că are un automobil Volkswagen Passat, că nu are mai mult de 5.000 de euro în conturi, însă are trei credite, unul de 10.000 de euro și două care însumate ajung la 21.500 de lei.

În fine, în colegiul 8, ajungem la unul din cei mai înstăriți parlamentari mureșeni, deputatul Vasile Gliga. Acesta are 8 terenuri agricole, forestiere sau unul intravilan la Reghin, Toplița, Lunca Bradului, Fărăgău, Glodeni, Voivodeni și Breaza, o casă de 150 de mp la Reghin și un autoturism. În cursul anului 2011, Gliga și-a donat o casă de locuit, una de vacanță și un teren agricol, însă păstrează în continuare acțiuni sau părți sociale la firmele sale, care însumate au o valoare de peste 840.000 de lei. Ca să vă faceți o imagine asupra veniturilor familie, anul trecut acestea au însumat peste 770.000 de lei, adică un venit lunar de aproximativ 65.000 de lei.

Cătălin Hegheș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.