Pașcan acuză UDMR de extremism și demagogie

marius pascanSenatorul PDL Marius Paşcan a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că UDMR ar fi participat activ la ‘manifestările extremiste’ care au avut loc luni seara, la Târgu Mureş, acuzându-i pe liderii Uniunii de demagogie. ‘UDMR a participat activ la manifestările extremiste din Târgu Mureş. Declaraţiile publice ale preşedintelui UDMR Kelemen Hunor de desolidarizare cu privire la evenimentele şi manifestarea vizând autonomia teritorială a aşa-zisului Ţinut Secuiesc sunt doar o nouă ipocrizie şi demagogie, specifice liderilor acestei uniuni. De fapt, la manifestări au luat parte reprezentanţi de prim rang ai UDMR, preşedinţi ai organizaţiilor din Covasna, Sfântu Gheorghe şi Mureş, precum şi preşedinţi de consilii judeţene şi primari ai UDMR din Mureş, Harghita şi Covasna. De fapt, autonomia teritorială pe criterii etnice este inclusă în programul politic al UDMR şi asumată ca atare, chiar dacă prezenţa la guvernare determină liderii uniunii să fie acum mai ponderaţi şi rezervaţi în declaraţii’, a declarat Marius Paşcan, la Târgu Mureş.

Acesta a afirmat că organizatorii trebuie să fie traşi la răspundere pentru manifestările ‘cu iz de Evul Mediu’, pentru ‘instigările ilegale, anticonstituţionale la separatism, de dezmembrare teritorială şi enclavizare etnică’, pentru incendierea drapelului Uniunii Europene, precum şi pentru încălcarea Legii 60/1991, republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

În plus, Paşcan a spus că solicită Guvernului şi Parlamentului României să susţină promovarea în regim de urgenţă a actelor normative necesare pentru scoaterea în afara legii a organizaţiilor extremiste, cu caracter naţionalist-şovin şi fascist, precum Jobbik, a grupării paramilitare Garda Maghiară, dar şi a Organizaţiei 64 de Comitate. Acesta mai cerut asigurarea respectării Legii nr. 14/2003 (Legea Partidelor Politice), care prevede că pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.

Paşcan a mai spus că acea lege prevede că sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori alte activităţi defăimează ţara şi naţiunea, îndeamnă la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incită la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică. ‘Să se respecte legea în ceea ce priveşte toate formaţiunile politice din Româna şi să fie aceeaşi pentru toţi. Dacă legea actuală, aflată în vigoare şi care produce efecte, este aplicabilă, stipulează clar că astfel de formaţiuni politice sunt neconstituţionale, noi nu interpretăm. Pur şi simplu sunt neconstituţionale. Deci dacă noi ne-am respecta legea, ca stat, nu am avea astfel de probleme. După această lege, nu după mine, UDMR nu ar trebui să existe ca formaţiune politică. Dacă noi ne-am respecta legea’, a afirmat senatorul PDL.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după incidentele de la Târgu Mureş că se delimitează de ‘cei care au venit şi au protestat din Ungaria’, că Uniunea nu a fost organizator al manifestării de la Târgu Mureş şi că atunci când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde, fiecare om cu valori şi cu principii democratice trebuie să se delimiteze.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.